Épphogy kijutott Nicaraguából egy magyar csoport

Maszkos fegyveresek, tüntetések és a polgárháborús helyzet sodorta veszélybe őket

MTI/Guardian – 2018.05.13. 19:39 –

Tíznapos, kakaótermelésről szóló kiránduláson vett részt egy magyar csoport a polgárháború felé közeledő Nicaraguában, és nem sokon múlt, hogy ép bőrrel megúszták.

A csoport május elején utazott ki a szegény - a magyarországi egy főre eső GDP alig tizedét elérő - közép-amerikai országba, ahol április 20 után törtek ki zavargások a Nicaraguát az 1979-1990 es időszak után  2007 óta ismét irányító, magát egy 2014-es alkotmánymódosítással a hatalomba bebetonozó Daniel Ortrega rendszerével szemben - írja az Index.

Már áprilisban voltak halálos áldozatai a sandinista kormányhoz hű rendőrség és az ellenzék legaktívabb része, az egyetemi diákság közötti konfliktusnak, most szombaton pedig ismét fegyveres támadások történtek.

Május elején azonban a kapcsolattartó beszámolója alapján úgy tűnt rendeződik a helyzet, így útnak indult a csoport - mondta a oldalnak Gábor, aki egy csokoládégyártó cég képviselőjeként utazott Nicaraguába. Először egy békés tüntetést láttak, később azonban lövöldözés miatt vissza kellett fordulniuk. Közvetlen veszélyben nem voltak, de jobb a biztonság. Nagy biztonságba azonban ezután sem kerültek, Matagualpából épphogy ki tudtak jönni, amikor a város kivezető útjait maszkos fegyveresek zárták le. Ezután bármerre jártak, tüntetésbe botlottak.

Későbbre szóló jegyünk helyett szereztünk helyet egy Costa Ricába tartó gépre. Többé-kevésbé volt internet, bár akadozott, de a jegyeket meg tudtuk venni, szerencsénk volt, mert a tömött gépre már nem volt több hely - mondta a férfi.

A zavargásokban eddig a becslések szerint 63 ember vesztette életét.