Több mint egymilliárd forint tehetségek támogatására

Kiírták a legújabb meghívásos pályázatokat, jut pénz a roma szakkollégiumoknak is

Kacsoh Dániel – 2018.05.09. 01:50 –

Határon túli és hazai, tehetségeket segítő kezdeményezések támogatására jelentek meg új pályázatok.
Megjelentek a Nemzeti Tehetség Program újabb, ezúttal meghívásos pályázati kiírásai. A kormányzati portálon is elérhető pályázatok beadási határideje június negyedike. Ismeretes, a program céljai között szerepel a „hazai és a határon túli tehetséges tanulókat, fiatalokat támogató tehetségsegítő programok folyamatos működtetése, a tehetségsegítő hagyományok őrzése és gazdagítása, a hazai és határon túli magyar tehetségfejlesztő közösségek együttműködésének segítése”.

A mostani kiírás is számos elemből áll. A családoknak szóló, helyi szemléletformáló kezdeményezésekre például ezúttal mintegy kilencvenötmillió forintos keretösszeg jut, vissza nem térítendő támogatás formájában, ám csak a kiírásban meghatározott szervezetek és intézmények jelentkezhetnek. Emellett az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő is pályázatot hirdetett a budapesti Európai Tehetségközpont működési, stratégiai továbbfejlesztésének, valamint európai tehetséghálózati munkájának támogatására. Erre húszmillió forintot szánnak az idén. Az intézmény célja az európai tehetségsegítő hálózat révén a témához kapcsolódó információk megosztásának felgyorsítása, a tehetségek számára több és hatékonyabb támogatási formák kialakítása, illetve az, hogy a tehetséggondozásban érdekelt társadalmi szereplők könnyebben megtalálják egymást.

Külön lehet pályázni a program célkitűzéseit támogató rendezvények, az innovatív tanulási környezet kialakítását segítő hazai programok megtartására, a tehetségfejlesztő szervezetek és közösségek, illetve a pályakezdő, kiemelkedően tehetséges fiatalok példaértékű innovációinak és társadalmi felelősségvállalásuk erősítésének támogatására. A program keretében ugyancsak támogatásban részesülnek a roma szakkollégiumok, a Matematikai Tudásközpontok, valamint a határon túli, illetve külföldön létrejött Tehetségsegítő és Információs Pontok, de táborok szervezését is segíti a kezdeményezés.

A program mostani pályázati kiírásának keretösszege összesen több mint egymilliárd forintot tesz ki.