A NATO fokozni fogja szerepvállalását az Iszlám Állam elleni küzdelemben

Magyarország tettekben is hozzá fog járulni a NATO terrorellenes küzdelméhez

MH/MTI – 2018.04.26. 19:57 –

A NATO fokozni fogja szerepvállalását az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemben, elsősorban a kiképzés terén - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután Jens Stoltenberggel, az észak-atlanti szövetség főtitkárával tárgyalt csütörtökön Brüsszelben.

szij-stolt576A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2) és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (j2) találkozója Brüsszelben - MTI Fotó: KKM

A tárcavezető arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Stoltenberg "kifejezetten a megbecsüléséről biztosította Magyarországot", amely már jelenleg is kétszáz katonával részt vesz az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció tevékenységben, akiknek egy része kiképzési feladatokat lát el.

"Arról biztosítottam a főtitkárt, hogy Magyarország nem csak szavakban, hanem tettekben is hozzá fog járulni a NATO terrorellenes küzdelméhez, és ahogy eddig is, ezután is mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy hazánk, illetve az európai polgárok biztonságát megvédjük" - mondta.

A miniszter hozzátette, a magyar kormánynak világos terve van arra, hogy a korábbi kötelezettségeinek megfelelően a vállalt időpontra a bruttó hazai termék (GDP) két százalékára emelje az ország katonai kiadásait. Mint mondta, ebben nagy szerepet fog játszani a hadsereg közelmúltban megkezdett modernizációs programja.

Szijjártó végezetül elmondta, a katonai szervezet pénteki külügyminiszteri találkozóján Magyarország vétója miatt ezúttal sem kerül sor a NATO-Ukrajna miniszteri bizottság ülésére.

Ennek kapcsán kiemelte: Ukrajna az országban élő magyar és más kisebbségek jogainak "brutális" megsértésével nemcsak kétoldalú, hanem nemzetközi kötelezettségeit is megsérti.

"Amíg ezt a helyzetet Ukrajna nem számolja fel, addig Magyarország nem tudja támogatni az ukránok további euroatlanti integrációs törekvéseit" - közölte. Továbbá reményét fejezte ki, hogy a helyzet meg fog változni, de - mint aláhúzta - ehhez vissza kell vonni a magyar kisebbség már megszerzett jogait sértő törvényeket.