Gyárfás-ügy: nem készült el a volt főügyész cáfolata

Szerda reggel Ihász Sándor benyújtotta a gyanúsítás cáfolatát

Bán Károly – 2018.04.26. 04:16 –

A Fenyő-gyilkosság kapcsán hivatalos személyként bűnpártolással meggyanúsított volt főügyész írásos beadványa még nem érkezett meg az ügyben eljáró Központi Nyomozó Főügyészségre – értesült lapunk.

Gyárfás-ügyA Nap Tv egykori tulajdonosa azt állította, csak tanácsokat kért Ihásztól (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ihász Sándor szerdán benyújtotta a gyanúsítás cáfolatát
Ihász Sándor szerdán hivatalosan benyújtotta a Központi Nyomozó Főügyészségre (KNYF) a bűnpártolás miatt vele közölt gyanúsítás tételes cáfolatát - mondta a volt főügyész ügyvédje csütörtökön az MTI-nek.
Papp Gábor hangsúlyozta, a részletes vallomásban védence nem csupán visszautasítja a gyanút, "hanem olyan tényekkel is szolgál, amelyek önmagukban is cáfolják a gyanúsítást".
Ügyfele a dokumentumban azt is közölte, hogy kész válaszolni az ügyészség bármilyen további kérdésére - mondta Papp Gábor, hozzátéve, a cáfolat tartalmi elemeiről később kívánnak tájékoztatást adni.

Még nem készült el az az írásos beadvány, amellyel a Fenyő-gyilkosság ügyében Ihász Sándor egykori főügyész, a Fővárosi Főügyészség, majd a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség korábbi vezetője – ügyvédje kifejezésével élve – minden pontban cáfolja „abszurd, ténybelileg és jogilag megalapozatlan” meggyanúsítását. Ihász Sándor főügyészt a Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy hivatali eljárása során hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként.

Sajtóinformációk szerint Ihász szerdára ígérte, hogy benyújtják az írásos, mindenre kiterjedő cáfolatot, ám ez még nem történt meg, tudta meg lapunk. A gyanú szerint a főügyész – akinek munkaviszonyát tavaly december 31-én mondta fel Polt Péter legfőbb ügyész – 2017 októberében vette át Gyárfás Tamástól annak a kazettának a leiratát, amely állítólag Gyárfás és Portik Tamás beszélgetését rögzítette a Fenyő-gyilkossággal összefüggésben, s amellyel a Nap Tv egykori tulajdonosát zsarolták. Ihász ezt a dokumentumot a fiókjába tette, nem tett róla jelentést, holott tudomása volt arról, hogy 2017. október 31-én újraindult a nyomozás a Fenyő-gyilkosság felbujtója ügyében. A főügyésznek fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához – áll a főügyészség közleményében.

A Fenyő-gyilkosságban a tizenöt éves fegyházbüntetését töltő Portikkal együtt Gyárfást is felbujtással gyanúsítja a vádhatóság. A Magyar Úszószövetség korábbi elnöke a múlt hét péntekén, amikor a sajtónak nyilatkozott, néhány pontban csúsztathatott, legalábbis az eddig nyilvánosságra került adatok szerint. Gyárfás azt állította, a kazettát, amellyel 2017 szeptemberében megzsarolták, majd november 8-án küldeményként a postaládájába dobták, másnap maga vitte be a rendőrségre. Ugyanakkor kiszivárgott információk szerint Gyárfás ennek a kazettának a létezéséről csak akkor tett említést, amikor 2017 novemberének végén tanúként kihallgatták a Nemzeti Nyomozó Irodán. Ebből logikailag is az következik, hogy Gyárfás a maga példányát csak ezt követően adhatta át a nyomozóknak, akiktől a jelek szerint azt sem kérte számon, hogy „ő már adott egy leiratot Ihász Sándornak, nem tetszettek erről értesülni?” Gyárfás egyébként múlt pénteken arról beszélt, ő csak tanácsokat kért a főügyésztől.