Trump: Franciaország az Egyesült Államok legrégebbi és legjobb szövetségese

Az amerikai elnök Washingtonban fogadta Emmanuel Macront

MH/MTI – 2018.04.24. 20:33 –

Donald Trump az Egyesült Államok legrégebbi és legjobb szövetségesének nevezte Franciaországot az Emmanuel Macron francia államfővel folytatott keddi washingtoni tárgyalásait követő sajtótájékoztatón.

macron trumpEmmanuel Macron franci államfő és Donald Trump amerikai elnök Washingtonban. Fotó: ReutersAz amerikai elnök a kétoldalú kereskedelmi kérdések mellett elsősorban az Iránnal kötött atomalkura, Iránnak a közel-keleti térségben játszott vélelmezett szerepére és Észak-Koreára tért ki. 

Ismételten rossznak minősítette a 2015-ben Teheránnal megkötött többhatalmi atomalkut, és azt hangsúlyozta, hogy a Közel-Kelet megannyi problémájának hátterében Irán húzódik meg. Leszögezte, hogy Észak-Koreára változatlanul a lehető legnagyobb nyomást kell gyakorolni. 

Donald Trump felhívta a figyelmet arra is, hogy Washingtonnak és Párizsnak az "ellenőrizetlen migráció" kihívásaival kell szembenéznie.

Az amerikai elnök szerint van megoldás az EU és az Egyesült Államok közti vitás kérdésekre

Van megoldás a vitás kérdésekre  - fogalmazott az amerikai elnök a tárgyalásokat követően az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti kereskedelmi vitákra utalva. Az acél- és alumíniumipari termékekre kivetett amerikai védővámok miatti vitát "komplikáltnak" nevezte, mivel Franciaország az Európai Unió tagja, és az Unió szerinte elfogadhatatlan kereskedelmi korlátokat állított. 

Trump leszögezte: szívesebben tárgyalja meg a kereskedelmi kérdéseket kétoldalú megbeszéléseken, közvetlenül Franciaországgal. A Kínával folytatott kereskedelmi vita megoldására az amerikai elnök "jó esélyt" látott, és bejelentette, hogy Steve Mnuchin pénzügyminiszter néhány napon belül Kínába utazik.

Trump nyitott és tiszteletre méltó embernek nevezte Kim Dzsong Unt

"Nyitott és tiszteletre méltó" embernek nevezte Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt Donald Trump. Az elnök konkrét helyszín és időpont említése nélkül közölte: nagyon rövid időn belül találkozik az észak-koreai vezetővel. Hozzátette: Észak-Korea azt szeretné, hogy a találkozóra a lehető leghamarabb kerüljön sor.  Donald Trump közölte: Iránról lényegbevágó tárgyalásokat folytatott a francia államfővel, a későbbiekben - mint fogalmazott -  valamiféle megállapodásra is jutnak az ügyben. Trump konkrétumot nem mondott, de  azt hangoztatta: a döntés nyomán erőteljesen kell fellépni.

Macron: A szíriai beavatkozás elsődleges célja az Iszlám Állam elleni műveletek befejezése

A szíriai beavatkozás célja az Iszlám Állam dzsihadista szervezet és az egyéb szélsőséges csoportok elleni műveletek befejezése, hogy a szíriaiak békében élhessenek országukban - húzta alá Emmanuel Macron. A francia elnök szerint ehhez elengedhetetlen az Egyesült Államok további szerepvállalása. Eközben Trump felszólította az arab államokat, hogy vegyék ki részüket a polgárháborús ország újjáépítéséből, és sokszorozzák meg erőfeszítéseiket az Iszlám Állam legyőzése érdekében.

A francia államfő kész új megegyezésre az iráni atomkérdésben

Emmanuel Macron kijelentette hogy új, hosszú távú, az Egyesült Államoknak is megfelelő megegyezést kellene kidolgozni az iráni atomkérdésben.  A megállapodás létrehozásába a térségbeli hatalmi tényezőknek, például Oroszországnak és Törökországnak is be kellene kapcsolódnia - vélekedett Macron. Az atomalku újratárgyalásának célja az lenne, hogy tartós stabilitást biztosítson a Közel-Keleten - tette hozzá. "Nem vagyunk naivak, ha Iránról van szó" - hangsúlyozta a francia vezető

Apolitikus elmondta: őszinte beszélgetés zajlott Trump és közte az iszlám köztársaságról. A találkozón Trump újból kifogást emelt a 2015 nyarán kötött atomalku ellen, és leszögezte: nem szabad engedni, hogy Irán valaha is atomfegyvert fejlesszen.

"Irán problémákat okoz a közel-keleti térségben"

Irán rakétakísérleteket hajt végre és problémákat okoz a térségben - jelentette ki Trump a megbeszéléseinek kezdete előtt.  Az amerikai elnök közölte, hogy - az előzetes információknak megfelelően - az iráni atomalku lesz a tárgyalások egyik fő témája. Trump ismét "rémes megállapodásnak", majd "katasztrófának" nevezte a Teheránnal kötött többhatalmi megállapodást, és szerinte ezt "soha nem is kellett volna megkötni". Utalt John Kerryre, aki a megállapodás aláírásának idején az Egyesült Államok külügyminisztere volt, s úgy vélte, hogy Kerry nem volt eléggé körültekintő. "A dolgokat nem így kell intézni" - szögezte le. "Nézzük meg Jement, Irakot, mit tesz ott Irán?" - fogalmazta kérdésbe az álláspontját Donald Trump, a közel-keleti térség megannyi baja mögött Iránt sejtetve a háttérben.   

A francia államfő leszögezte, hogy az iráni megállapodás a térség szélesebb értelemben vett biztonsági helyzetének alapkérdése, ezért fő feladatnak Irán féken tartását nevezte.

Amikor az egyik újságíró azt firtatta, vajon amennyiben Washington felmondja az atomalkut, nem kell-e attól tartani, hogy Irán újraindítja az urándúsítást, Donald Trump azt mondta: "Iránnak sokkal nagyobb problémákkal kell majd szembenéznie, mint valaha".

A sajtóértekezlet végén Donald Trump azon meggyőződésének adott hangot, hogy az Egyesült Államok "zavarba ejtően sokat" költött a Közel-Keleten, miközben otthon, vagyis az Egyesült Államok határain belül kellett volna inkább hidak, utak, alagutak, iskolák építésére költeni. "Hétezer milliárdot költöttünk el a Közel-Keleten és semmit nem kaptunk érte sőt, a semminél is kevesebbet" - fogalmazott. 

A rövid sajtóbeszélgetés előtt a francia elnöki párt Donald Trump és a first lady a Fehér Ház kertjében, látványos katonai ceremónia közepette fogadta. A csaknem egyórás ünnepségen a két politikus beszédet mondott. ump a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai világban eő felmutatásra van szükség. Emmanuel Macron pedig így fogalmazott: "a történelemmel van randevúnk, s ezen ott kelllennünk".