Összecsapások Jerevánban

Kiemelték a tömegből az ellenzék vezetőjét

MH/MTI – 2018.04.22. 11:42 –

Az ellenzéki tüntetők összecsaptak a rendőrökkel vasárnap Jerevánban, Nikol Pasinján ellenzéki vezetőt pedig őrizetbe vették - jelentette az AFP francia hírügynökség.

A rendőrség nem sokkal később azt közölte, hogy Pasinjánt "erő alkalmazásával eltávolították" a tüntetésről.
 "Nikol Pasinján a gyülekezés abbahagyására irányuló többszöri rendőri felszólítás ellenére is tovább irányította a tiltakozást" - indokolta az intézkedést közleményében a rendőrség.

Az Interfax orosz hírügynökség helyszíni tudósítása szerint a rendőrök megkezdték a tiltakozók oszlatását, amihez hang- és villanógránátokat is bevetettek.

Nem sokkal korábban a héten miniszterelnökké választott korábbi államfő, Szerzs Szargszján találkozott Pasinjánnal, amit élőben közvetített a televízió. A találkozót Szargszján pár perc után otthagyta, mert mint mondta: zsarolásnak nem enged.
Azért jöttem, hogy a lemondásáról tárgyaljunk - mondta az ellenzéki Pasinján a miniszterelnöknek. 

"Ez nem tárgyalás, nem párbeszéd, hanem ultimátum és az állam, a legitim szervek megzsarolása" - reagált erre Szargszján, aki szerint az ellenzék "nem tanult március 1-je példájából", arra a 2008-as tüntetésre utalva, amelyen akkori államfővé választása után 10 ember halt meg, mert a tömeg összecsapott a rendőrökkel.

"Senki nem beszélhet velünk a fenyegetés nyelvén. Figyelmeztetem: nem érti a helyzetet. Már nem az a helyzet, mint 15-20 nappal ezelőtt" - mondta a miniszterelnöknek Pasinján, hozzátéve: "Örményországban megváltozott a helyzet, a hatalom immár a nép kezében van".

Az ellenzék tizedik napja tüntet Szargszján miniszterelnökké választása ellen. A politikus 10 éven át volt államfő, ám a 2015-ben népszavazáson jóváhagyott alkotmánymódosítás értelmében a hatalmi jogkörök nagy része immár a miniszterelnöké. Az ellenzék azzal vádolja Szargszjánt, hogy a hatalomhoz ragaszkodik. Szerzs Szargszjánt kedden választotta miniszterelnökké a jereváni parlament.