A szaléziakkal fogott össze az NGM a hátrányos helyzetű fiatalok oktatásáért

Varga Mihály: Az együttműködés fontos célja az is, hogy elősegítse a társadalmi mobilitást és a szegénység leküzdését

MH/MTI – 2018.04.21. 21:15 –

A hátrányos helyzetű és roma fiatalok támogatására kötött szakképzési együttműködési megállapodást méltatta a nemzetgazdasági miniszter szombaton Budapesten, az Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök kinevezésének megerősítése alkalmából tartott ünnepségen. 

A dokumentumot április elején írta alá az NGM és a Szalézi Intézmény Fenntartó - közölte a tárca az MTI-vel.  A közlemény szerint Varga Mihály kiemelte: a megállapodás lehetőséget teremt arra, hogy széles körben elterjedjen a rend szakképzésben folytatott innovatív munkája, a Megelőző Módszertan program, valamint a Tedd képessé! mintaprogram. 

Hangoztatta: az együttműködés fontos célja az is, hogy elősegítse a társadalmi mobilitást és a szegénység leküzdését, illetve, hogy megteremtse a továbblépési lehetőségeket a fiatalok számára, valamint biztosítsa a tanárok továbbképzését.  A miniszter kiemelte, hogy a kormány nagyra értékeli a szaléziek pedagógiai hagyományait, valamint azt, hogy hozzájárulnak a magyar kultúra, gazdaság és társadalom fejlődéséhez. 

Ennek érdekében kiemelten támogatják az általuk kidolgozott programokat és az integrált nevelést biztosító pedagógiai tevékenységek fejlesztését. Emellett segítik a szakképzési rendszerben végzettség nélküli, iskolaelhagyás határán lévő fiatalok esélyteremtését, és továbblépési lehetőséget kínálnak számukra.

Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy a kabinet a szakképzési rendszer fejlődésének segítése érdekében április elején döntött az intézmény programjainak rendkívüli támogatásáról. Jelezte azt is, hogy a kormány egy korábbi döntése értelmében több mint hatmilliárd forinttal támogatja a rend óbudai intézményeinek fejlesztését.