Damaszkusz és Moszkva megpróbálja eltüntetni a vegyifegyver-támadás nyomait

Erről az amerikai külügyminisztérium szóvivője beszélt

MH/MTI – 2018.04.20. 05:56 –

Damaszkusz és Moszkva megpróbálja eltüntetni az április 7-én Dúma városában elkövetett feltételezett vegyifegyver-támadás nyomait - jelentette ki csütörtökön az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Heather Nauert újságíróknak úgy fogalmazott: az Egyesült Államoknak "hitelt érdemlő bizonyítékai" vannak arra, hogy Damaszkusz - Moszkva támogatásával - azért késleltette a nemzetközi ellenőrök tényfeltáró munkáját, hogy legyen ideje megtisztítani a feltételezett vegyifegyver-támadás helyszínét.     

Hangsúlyozta: "orosz tisztségviselők is részt vettek a szíriai rendszer emberei mellett a terhelő bizonyítékok eltüntetésében". A szóvivő szerint ez a lépés Damaszkusz és Moszkva erőfeszítése arra, hogy "saját, megrendezett vizsgálatot folytathassanak" a helyszínen.

Nauert megerősítette: a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) munkatársai már szombat óta Szíriában tartózkodnak, hogy megvizsgálják a kelet-gútai térségben fekvő Dúmában elkövetett támadás helyszínét és a körülményeket. A szíriai hatóságok azonban még mindig nem tették lehetővé, hogy eljussanak Dúmába. A várost egyébként korábban a szíriai kormányzat ellen lázadók tartották ellenőrzésük alatt.

Egy belga képviselő szerint országának kormánya három éve tud illegális vegyianyag-szállítmányokról

Georges Dallemagne belga kereszténydemokrata parlamenti képviselő azzal vádolta meg a belga kormányt, hogy legalább három éve tudomása van a Szíriába induló illegális vegyianyagok-szállítmányokról - közölte a La Libre Belgique című belga napilap pénteken. Didier Reynders külügyminiszter viszont kijelentette: Belgium mindig élen járt a vegyi fegyverek elleni küzdelemben, és ez így is marad. A francia nyelvű La Libre Belgique szerdán számolt be arról, hogy három belga vállalat éveken keresztül szállította vegyi fegyverek - egyebek mellett a szaringáz - egyik összetevőjét Szíriába.

Georges Dallemagne szerint az ENSZ tiltott vegyi anyagok szíriai importját összesítő listája arra utal, hogy a belga vámhatóság és a kormány is tisztában volt a szállítmányok tartalmával, amelyről minden évben pontos adatokkal szolgált a nemzetközi szervezetnek.

A lista szerint 2014-ben 22 tonna, 2015-ben 20 tonna, 2016-ban 72,16 tonna izopropanolt és propanolt szállított Belgium Szíriába. A lista a 2017-es adatokat nem tartalmazza. Az ENSZ legfrissebb, 2016-os összesítése szerint Belgium a harmadik ország a világban, amely a legtöbb izopropanolt adta el Szíriának. A vizsgált időszakban Kína 640 tonna, Libanon 279 tonna szóban forgó vegyi anyagot szállított oda. A sorban Szaúd-Arábia következik, amely legutóbb 2015-ben adott el vegyi fegyver gyártására is alkalmas szert Szíriának, akkor mintegy 195 tonnát - közölte a napilap.

Didier Reynders belga külügyminiszter az RTBF belga közszolgálati rádió és televíziónak adott csütörtöki nyilatkozatában kijelentette: Belgium mindig élen járt a vegyi fegyverek elleni küzdelemben, és ez így is marad.

A La Libre Belgique szerdai beszámolója szerint három belga vállalat 2013 júliusától 2016 decemberéig 24 alkalommal indított tilalom alatt álló vegyi anyagokból, egyebek mellett izopropanolból álló szállítmányt néhány libanoni, de főként szíriai vállalkozások számára.

Bizonyos vegyi anyagok szíriai importjára 2013 óta különleges engedély szükséges, mások bevitelére a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szigorú tilalmat írt elő - emlékeztetett a cikk. A nemzetközi szervezet felügyelete mellett éppen a szóban forgó izopropanolból 120 tonnányi készletet semmisítették meg Szíriában 2014 folyamán - írták. A cégek képviselői szerint a libanoni és szíriai magánvállalatoknak szállított vitatott vegyi anyagok főként festékek és lakkok alapanyagaként szolgálnak.