Rendelkezésre állnak a szükséges oltások

A szomszédos országok közül Ukrajnában van a legnagyobb kanyarójárvány, de Romániából, Franciaországból, Görögországból és Olaszországból is jelentettek eseteket

Jobbágyi Zsófia – 2018.04.19. 00:54 –

Nem kell kanyarójárványtól tartani Magyarországon, mivel az általános átoltottság igen magas, kilencvennyolc százalékos – reagált lapunk kérdésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

oltás 20180419 Hazánk a régióban élen jár az oltóanyag-hozzáférésben (képünk illusztráció) (Fotó: Hegedüs Róbert)

Az oltóanyaghiányról szóló cikkekre válaszul közölte, a hazánkban elérhető készítmények köre olyan széles, hogy a betegek minden esetben megkaphatják az ellátásukhoz szükséges gyógyszert.Legfrissebb információnk szerint befejeződött a kötelező oltások kiszállítása, a gyermekek oltása megoldott és az oltási naptárnak megfelelően zajlik – tudatta lapunkkal az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Azért kerestük meg az OGYÉI-t, mert több cikk is megjelent azzal kapcsolatban, hogy országos hiánycikk a kanyaró, a mumpsz és a rubeola elleni kombinált, gyerekek számára kötelező védőoltás, és nem ez az egyetlen vakcina, amely nem elérhető az országban. Az oltóanyaghiányt májusig jósolták. A vakcinát gyártó gyógyszeripari vállalatnál azt közölték, az esetleges készlethiányt az okozhatja, hogy nem mindig sikerül megfelelően kalkulálni, mekkora mennyiségre lesz szükség, sok vakcina gyártása pedig akár két évbe is beletelik.

Az OGYÉI lapunkkal tudatta, az intézet a közforgalomban kapható készítményekről tud felvilágosítást adni a forgalmazó által bejelentett adatok alapján. Eszerint „Magyarországon folyamatos és biztonságos a gyógyszerellátás. Bár az éppen aktuális gyógyszerek listája állandóan változik, a hazánkban elérhető készítmények köre olyan széles, hogy a betegek minden esetben megkaphatják az ellátásukhoz szükséges, betegségüknek megfelelő készítményt” – írta válaszában az intézet. Fontos hangsúlyozni – folytatták –, hogy Magyarország ebben a tekintetben eddig is jól teljesített, és a régiós összehasonlításban élen jár.

A hiányról szóló cikkek szerint nem volt elérhető a diftéria, a teta­nusz, a pertusszisz (szamárköhögés) és a gyermekbénulás elleni oltószer, ám az OGYÉI válaszában egyértelművé tette, ilyen esetekben biztosítanak azonos hatóanyagú, helyettesítő készítményt, ahogy ebben az esetben is történt. Mindkét, átmenetileg nem elérhető készítmény egyedi importban beszerezhető – írta –, de, mint ahogy korábban hangsúlyozta, „a gyermekek számára szükséges kötelező védőoltások rendelkezésre állnak”.

Rákérdeztünk a járványügyi helyzetre is, mivel a Weborvos összeállítása szerint április 1-jéig összesen tizennégy magyarországi kanyarófertőzésről számol be az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ. Április 12-ig Romániából (1709), Franciaországból (1547), Görögországból (1532) és Olaszországból (411) jelentették a legtöbb kanyarós esetet, s ebben a négy országban csak az idén tizenhárman bele is haltak a betegségbe. A négy uniós országon kívül Ausztriában, Németországban és Lengyelországban is regisztráltak idén fertőzéseket, amelyek a jelentések szerint február óta szaporodnak.

A szomszédos országok közül a legnagyobb járvány Ukrajnában van, ahol csak az idén csaknem tízezren betegedtek meg. És jelentettek fertőzéseket Albániából, Belorussziából, Grúziából, Szerbiából és Törökországból is. Oroszországban is több mint ötszázan fertőződtek meg, ami azért is figyelmeztető adat, mert itt rendezik a nyáron a labdarúgó-világbajnokságot, amelyre nagy tömeg várható. Az OGYÉI tájékoztatása szerint azonban nálunk nincs ok aggodalomra, „Magyarországon a következetesen végrehajtott Nemzeti Immunizációs Programnak köszönhetően kilencvennyolc százalékos az átoltottság, így járványos megbetegedésre hazánkban nem kell számítani”.