Csődbe kerülhet az Ikarus márkanevet bitorló cég

A BKV-nak fogalma sincs, mikor kapja meg a metrópótláshoz szükséges autóbuszait

MH – 2018.04.17. 12:34 –

A Budapesti Közlekedési Vállalatnak (BKV) harminc, a Volánbusznak pedig 150 Modulo 168 d típusú csuklós autóbuszt kellett volna leszállítani az érvényben levő szerződés szerint annak a Mészáros Csaba ügyvezetése alatti és érdekeltségébe tartozó cégnek, amelyik az Ikarus márkanevet jogtalanul bitorolja.

Mészáros társaságával szemben éppen ezért jelenleg per zajlik. Ismert, az Ikarus vállalatcsoport a Műszertechnika Holdinghoz tartozik, amelynek Széles Gábor a tulajdonosa. Mészáros Csaba cége pedig a Műszertechnika tulajdonában levő Ikarus nevet bitorolja.

Lapinformációk szerint a Mészáros-féle gyártó a BKV-nak az április 11-ei határidő előtt mindössze öt járművet szállított le, a Volánbusznak pedig egyetlen darabot sem. Mint azt a nepszava.hu közölte, a BKV-nak most fogalma sincs, mikor kapja meg a metrópótláshoz szükséges autóbuszait, mert a gyártó nem adott új ütemezést. A harminc autóbuszra nettó 2,6 milliárd forintot költött volna a BKV, de az elmaradás miatt csak az elkészült öt jármű árát fizette ki a gyártónak, és járművenként napi 150 ezer forint kötbérre tarthat igényt.

Mivel szakmai körökben is minőségi kétségek merültek fel a típussal kapcsolatban, ezért a közlekedési vállalat felügyelő-bizottsága független szakértői vizsgálatot rendelt el még januárban. A Volánbusznak 150 járművet kellett volna legyártani mostanáig. Ez a cég is kötbérre tarthat igényt. Erre azonban kevés az esély, mert a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület információi szerint a gyártó elkezdte elbocsátani dolgozóit, a beszállítók - információk szerint - felszámolási eljárásokat indítottak ellene a kifizetetlen számlák miatt, ezért a szerződés teljesítése helyett a gyártó csődjével lehet számolni.

modulo 576Fotó: MTI/Balogh Zoltán