„A dulakodásos incidens megszervezett volt”

Sallai Róbert Benedek: Nem ütöttem meg Hadházy Ákost, valószínű, hogy a párt etikai bizottságának ülésén történt esemény provokáció lehetett

Pálfy Dániel Ábel – 2018.04.17. 04:13 –

Hadházy Ákos egy kizárás előtt álló képviselő, aki azon gondolkodik, mit kezdjen a mandátumtolvajlással, és hogyan ártson még az LMP-nek – mondta lapunknak Sallai Róbert Benedek, az LMP titkára.

Sallai-RobertSzél Bernadett túllépte hatáskörét – véli az LMP-s politikus (Fotó: MH)
Nem személyi konfliktust, inkább valamilyen értékkonszenzus felbomlását látom az LMP incidense mögött – mondta a Hír Tv-nek Schiffer András, a párt volt társelnöke. Ismert, a párt etikai bizottságának ülésén Sallai Róbert Benedek, az LMP titkára állítólag nekitámadt Hadházy Ákos volt társelnöknek, és a hírek szerint megütötte. Sallai lapunknak azt mondta, az ülésen Hadházy beszéde alatt el akarta hagyni a termet, mire a társelnök „megjegyzéseket tett és kacagott rajta”, amelynek hatására ő „felkapta a vizet, és fenyegetően közeledhetett felé, de semmiképp sem ütötte meg”. Közölte, Hadházy ekkor „magzatpózba heveredve” még mondott valamit, de ő otthagyta, és később értesült róla, hogy orvost hívtak hozzá. Elmondta, semmi olyat nem tett, ami miatt erre szükség lett volna.

Tekintve, hogy a „dulakodásnak nem nevezhető incidens” híre egy órán belül a teljes sajtót ellepte, nem lehetetlen, hogy ez megszervezett dolog volt – mondta. Úgy látja, a kizárás előtt álló Hadházy Ákos nem neki, hanem az LMP-nek akart még utoljára ártani, és azzal a morális dilemmával küzd, hogy miként éljen a mandátumtolvajlással. Hadházy az elmúlt időszakban vállalhatatlanul viselkedett, ugyanúgy ott fogja hagyni az LMP-t, mint annak idején a Fideszt – fogalmazott.

Arról, hogy Szél Bernadett – aki nem is volt jelen az esetnél – távozásra szólította fel, azt mondta, az LMP-ben nem fordulhatna elő, hogy a társelnök, hatáskörét túllépve, fegyelmi eljárások lefolytatása nélkül távozásra szólít fel tagokat. Úgy véli, Szél kettős mércét alkalmaz, míg párton belüli támogatóinak tisztességes eljárást akar, vele szemben ezt nem igényli. Közölte, ha a párt megfelelő testülete úgy véli, méltatlanná vált a tagságra, azt elfogadja.

Sallai szerint az elnökségben van a konfliktus, hiszen az LMP tagságának többsége a Schiffer András által letett alapokon akar politizálni, és ha Szél és Hadházy ezt nem tudja elfogadni, akkor nem neki kell meggondolnia, hogy távozzon-e a pártból. Hadházy helyzetét reménytelennek érzi, de reméli, hogy Szél és a vezetés többi tagja újra elfogadja a többségi döntéseket, hiszen Schiffer mellett hitelesen képviselték a szervezet értékeit.

Schiffer András szerint a Hadházy és Sallai közt feszülő ellentét csak a jéghegy csúcsa, a probléma már ott elkezdődött, amikor tavaly márciusban Sallai bejelentette, nem kíván újra indulni a választáson. Hadházy egyébként tettleges becsületsértés és garázdaság miatt tett feljelentést párttársa ellen.