Lassan emészti Orbán sikerét a nyugati sajtó

Eleni Kounalakis volt amerikai nagykövet kaliforniai kampányában hazánkkal példálózva ostorozza Donald Trumpot

Őry Mariann – 2018.04.17. 03:50 –

Továbbra is sűrűn foglalkozik a külföldi sajtó a következő Orbán-kormány terveivel és a választási eredmény magyarázatával.

A Bloomberg amerikai gazdasági hírügynökség annak próbált utánajárni, mennyi valóságalapja van a nyugati sajtóban népszerű Putyin–Orbán-párhuzamnak. A szerző többek megkérdezése után arra jutott, hogy 2010-es hatalomra kerülése óta Orbán Viktor két demokratikus választást is „túlélt”, tehát nincs különösebb szüksége arra, hogy az orosz elnök példáját kövesse. A szerző szerint a magyar kormányfő az egyik legtapasztaltabb euró­pai politikus, tudja kezelni a fenyegetéseket, és ismeri mértéket: „szikét használ ott, ahol Putyin már rég fejszét lenget.”

A Reuters brit hírügynökség véleménycikke sem szakad el az orosz párhuzamtól, a szerző szerint hazánkkal folytatódik Egyiptom, Kína és Oroszország „autokratáinak édes tavasza”.

A brit The Times hétfőn arról írt, hogy „az újabb választási sikerben fürdő” Orbán Viktor miniszterelnök ismét kísérletet tehet a Közép-európai Egyetem (CEU) bezárására. A migrációval kapcsolatos félelmek választási győzelemhez segíthették Orbánt, az a tény azonban, hogy a szerbiai határon húzódó kerítés felépítésétől eljutott az egyetemek fenyegeté­séig, azt mutatja, hogy valójában nem a muszlimok az igazi célpontjai. Magyarországon attól tartanak, hogy a kormányfő célja az elégedetlenkedők hangjának elfojtása – áll The Times cikkében.

Kaliforniában is Orbán Viktor a téma, igaz, itt éppen nem a sajtó elemzéseiben vagy ostorozásaiban – derül ki a Mandiner cikkéből. Eleni Kounalakis volt budapesti amerikai nagykövet az idén indul Kalifornia állam kormányzóhelyettesi választásán, és mások példáját követve ő is „orbánozással” kampányolna. Blogján azt írja, „Orbán xenofób, nacionalista álláspontja tovább terjed a magyar határokon kívül, miután harmadszorra kapott lehetőséget a kormányzásra egyhuzamban”. A demokrata politikus, aki Barack Obama elnöksége alatt vezette a budapesti missziót, cikkében Donald Trump elnökhöz hasonlítja
a magyar kormányfőt.