Dráguló vízparti nyaralók

A magyar tenger északi partja tavaly előzött, a déli árak stagnálnak, a Velencei-tó pedig azért is felkapott, mert sokan innen járnak be fővárosi munkahelyükre

Gazsó Rita – 2018.04.17. 03:21 –

Ingatlanos szakemberek szerint lendületes áremelkedés tapasztalható a hazai nyaralótelepüléseken. A Balaton környéke a legdrágább, de míg az északi parti ingatlanok ára tavaly folyamatosan nőtt, a déli parton stagnálás következett be.

siofokA főváros után a Balaton térsége a hazai ingatlanpiac egyik négyzetméterben legdrágább területe, ahol szintén gőzerővel zajlanak az építkezések (Fotó: MH)
A főváros után a Balaton térsége a hazai ingatlanpiac egyik legdrágább területe. Az új- és használtlakáspiac egyaránt pörög, és bár intenzitása messze elmarad a főváros kedvelt kerületeiben tapasztalttól, Budapest külső kerületeivel felveszi a versenyt – derül ki a Duna House elemzéséből. Míg 2015-ben és az azt követő évben a használt ingatlanok esetében is a déli parton mért magasabb négyzetméterárakat a Duna House, tavaly már az északi part bizonyult drágábbnak. Adatai szerint az északi parton értékesített ingatlanok ára folyamatosan, nagy mértékben nőtt, a déli parton viszont stagnálás a jellemző.

A használt ingatlanok mellett számos új építésű projekt található a Balaton környékén: az egészen egyszerű lakásoktól a panorámás luxusingatlanokig, minden megtalálható. Ennek megfelelően a négyzetméterárak 430 ezer- és 1,5 millió forint között változnak – tájékoztatta lapunkat Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. Elmondta: elsősorban Balatonfüreden és környékén, valamint a szemközti Siófokon és környező vidéken folynak építkezések.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője arról számolt be lapunknak, hogy míg a lakások áremelkedése lassulni látszik országosan, a nyaralótelepüléseken még mindig tempós a drágulás. Felmérésük szerint a Balaton északi partján, Veszprémben 315 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, Zalában pedig mindössze 257 ezer forintot fizetnek az ingatlanok négyzetméteréért, a déli parti Somogyban, a lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 280 ezer forintra nőtt egy év alatt. Az elemző szerint a Balatonhoz hasonlóan, a Velencei-tónál is lendületes áremelkedés tapasztalható: a gárdonyi és velencei nyaralók átlagos négyzetméterára háromszázezer forint jelenleg. A drágulásban szerepet játszik a Velencei-tó közelsége a fővároshoz – sokan állandó lakhelyül választják ezeket a településeket. Hasonlóan népszerű lakóhely és a nyaralók szempontjából kiemelt terület a Dunakanyar. A Pest megyei nyaralóövezet településeinek átlagos négyzetméterára meghaladja a 340 ezer forintot. A Dunakanyar legdrágább települése Dunakeszi, Szentendre és Budakalász, a lakóingatlanok átlagos ára négyzetméterenként 441 és 420 ezer forint között mozog.