Csökkent az eladatlan fővárosi lakások száma

Alig találni új építésű ingatlant félmilliós négyzetméterár alatt Pesten

Gazsó Rita – 2018.04.17. 03:19 –

A fővárosban összesen harmincezer, míg vidéken kilencezer új lakás építése folyik. A fővárosi lakások átlagára közel nyolcszázezer forint négyzetméterenként, míg a vidé­kieké ennek alig több, mint a fele.

Budapesten jelenleg 447 lakóprojekt épül, többségében a XI. és a XIII. kerületben, amely összesen mintegy harmincezer új lakást jelent.

A legtöbb eladásra szánt lakás is ebben a két kerületben található, összesen 9,2 ezer, ami az eladásra váró új építésű állomány 60,1 százaléka – derül ki az Ujotthon.hu legfrissebb felméréséből. Az is látszik, hogy tavaly márciushoz képest az ingatlanfejlesztők által épített újlakás-kínálat 28 százalékkal nőtt Budapesten, míg az eladatlan lakások aránya tíz százalékkal csökkent egy év alatt. 

A felmérés szerint a budapesti új építésű lakások átlagára jelenleg 793 ezer forint, amely 17 százalékkal több, mint egy éve. Az összesítése alapján a fővárosban alig találni lakást a négyzetméterenként négyszázezer forintos ár alatt, ellenben mintegy 548 új építésű ingatlant kínálnak a bűvös egymillió forintos négyzetméterár felett. Az I. és V. kerületben viszont szinte csak efelett kapható új lakás, de a II. kerületre, Pesthidegkút–Máriaremetei városrész kivételével avagy a XII. kerület Alkotás úttól távolabb eső beruházásainál, valamint a pesti oldalon, a VI. kerület belső részén is ez az árszint a jellemző.

Az Ujotthon.hu felméréséből az látszik, hogy jelenleg vidéken 288 projekt fut, összesen közel kilencezer új lakással. A legtöbb, ezerötszáz Győrben és 1240 Debrecenben épül, a vidéki beruházók az egy évvel korábbi felméréshez képest egyharmadával kínálnak több lakást, miközben a szabad lakások aránya Budapesthez hasonlóan csökkent és jelenleg 51,3 százalék.

A vidéki városokban már négyzetméterenként 220 ezer forinttól elérhetők új építésű lakások és a legdrágább lakás négyzetméterára sem éri el az egymillió forintot, az átlagos négyzetméterára 414 ezer forint, ami hét százalékkal több, mint tavaly. A legdrágább városok 481 ezer forintos átlagos négyzetméterenkénti árral Sopron, valamint Székesfehérvár és Kecskemét 460 ezer forintos átlag-négyzetméterárral.