A barokk jegyében: Bach, Telemann, Graun

Ősbemutatók és világklasszisok a következő évad bérleteiben a Zeneakadémián – A legkisebbeket továbbra is várja a Liszt-kukacok Akadémiája, ezúttal „isteni zenékkel”

OP – 2018.04.17. 02:47 –

Világsztárok és kiemelkedő hazai művészek mellett a Nagyterem 111 éves koncertorgonája is fókuszba kerül a Zeneakadémia 2018/19-es évadában. A magyar zenei élet szimbólumává vált hangszer októberben kilenc éven át tartó felújítás után szólal meg újra.

A Zeneakadémia tanárai mutatják be a hangszer sokféle arcát az új Orgonaavató bérlet előadásain a Zeneakadémia 2018 szeptemberében induló évadában. Az előadások az orgonamuzsika sok évszázadot átívelő repertoárját vonultatják fel: Fassang László például különleges kamaramuzsikával, orgona-trombita darabokkal várja a közönséget.

A barokk zene bérletén belül – Tiszta barokk – először hallható Magyarországon Giuliano Carmingola, Pierre Hantaï, valamint az Il Pomo d’Oro együttes.

 A vokális zene mesterei bérletben Vashegyi György és együttesei egy különleges műfajjal, a pasticcióval ismertetik meg a hallgatóságot – a Bach, Graun és Telemann passióiból összeállított alkotás szintén először szólal meg hazai színpadon.

Az Ének karnyújtásnyira bérletben Baráth Emőke Schubert Winterreise dalciklusát énekli, amely eredetileg férfihangra íródott.

A népszerű Összkiadás élőben sorozat idén két bérlettel várja a klasszikusok kedvelőit: egy hat koncertből álló sorozatban Schumann összes kamaraművét tolmácsolják világhírű muzsikusok, Mozart hegedű-zongora szonátáit pedig három estén át játssza majd Szabadi Vilmos és Farkas Gábor. A Tehetség kötelez hagyományos bérletsorozatában az intézmény legígéretesebb növendékei mutatkoznak be: három koncerten az ifjú hangszeresek, egy előadásban pedig a pályájukat kezdő zeneszerzők. Sztán Attila, Devich Gergely, Demény Balázs, Farkas Mira és Scheuring Kata fiatal koruk ellenére számos nemzetközi díj birtokosai, neves koncerthelyszínek fellépői. Az Itt és most bérlet a jelenkor zenei csemegéit kínálja, köztük a Silesian vonósnégyes vagy Bálint János fuvolaművész estjét.

A legkisebbeket továbbra is várja a Liszt-kukacok Akadémiája: négy előadáson különböző vallások szertartásainak muzsikájával, „isteni zenékkel” ismerkedhet a legifjabb korosztály – tájékoztatta lapunkat az intézmény. Idén is a világ leg­kiemelkedőbb kamarazenészei lépnek fel a zeneirodalom kedvelt darabjaival a kamara.hu fesztiválon.

A Simon Izabella és Várjon Dénes nevével fémjelzett fesztivál ezúttal Hermann Hesse Az üveggyöngyjáték című, szimbólumokban gazdag regényét állítja középpontba, mely műért az író 1946-ban Nobel-díjat kapott. A kamarazenei hangversenyek mellett ezúttal is várja a legkisebbeket Simon Izabella gyerekkoncertje.