Mozikban a Vad Balaton

Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika természetfilmje nagy felbontásban

Zsiray-Rummer Zoltán – 2018.04.17. 02:45 –

Április 19-től vetítik országszerte mintegy ötven moziban a Balázs Béla-díjas Mosonyi Szabolcs és alkotótársa, Bagladi Erika forgatókönyvíró-producer legújabb természetfilmjét, a Vad Balatont.

 Az alkotás a televíziós változatból kimaradt jelenetekkel bővített, hosszabb és szélesvásznú kivitelben, 4K minőségben lesz látható. A forgalmazó lapunkhoz is eljuttatott közleménye emlékeztet rá, hogy a természetfilm négy évszakon át mutatja be Magyarország legnagyobb tavának élővilágát, és a keletkezésével is megismerteti a nézőt. Az alkotók a korábbi, Vad Magyarország, Vad Szigetköz és Vad Kunság című filmek sorát folytatják ezzel: a cél az, hogy felkeltsék a nézők érdeklődését személyesen is ellátogatni ezekre a vidékekre.

Mint a minapi sajtóvetítésen Mosonyi Szabolcs elmondta, két évig forgatták a filmet a Médiatanács Mecenatúra programjának támogatásával. Azonban olyan sok anyag kimaradt a televíziós változatból, hogy úgy gondolták, széles vászonra készítenek egy nagyobb filmet. Tájékoztatása szerint a koncep­ciójuk az volt, hogy a szokásos természetfilmes idővonalon haladva, az évszakokat követik végig, míg a földtörténeti korban visszafelé haladnak az időben. Egy-egy állatfaj bemutatását is a geológiához kapcsolták, így kerültek a filmbe pél­dául a bazaltsziklákon költő hollók is. A forgatás első évében alapos megfigyeléseket tettek, majd később az állatok viselkedését rögzítő feljegyzésekkel fejezték be a jeleneteket. Elmondta azt is, hogy míg a Vad Szigetköznél a hódok, a Vad Kunságnál pedig az aranysakál volt a főszereplő, addig ebben a filmben a tavat próbálták megszemélyesíteni. Mint rámutatott, a Balaton minden évszakban más arcát mutatja, és a környezete is mindig változik.