Tavaly történt a legkevesebb közúti baleset Európa útjain

Hazánkban – bár még elmaradunk az uniós átlagtól – némi javulást mutattak a közlekedésbiztonsági mutatók

Sárdi Krisztina – 2018.04.17. 02:10 –

2017-ben mintegy két százalékkal csökkent uniós szinten a közúti balesetekben elhunytak száma.

Az Európai Bizottság közzétette a tavalyi közúti közlekedésbiztonsági statisztikákat. Ezekből kiderül, hogy 2017-ben több mint huszonötezren vesztették életüket Európa útjain. Ez egymillió lakosra vetítve átlagosan negyvenkilenc halálos kimenetelű közúti balesetet jelent, ami azt jelzi, hogy Európa útjai 2017-ben is messze a legbiztonságosabbak voltak a világon – írja a Kamaraonline.hu

Az unión belül Svédországban a legjobb az arány (huszonöt haláleset/millió lakos), míg Romániában a legrosszabb a helyzet (kilencve­n-nyolc haláleset/millió lakos). Magyarországon a közúti közlekedés biztonsága elmarad az uniós átlagtól: 2017-ben egymillió lakosra vetítve hatvannégyen vesztették életüket a magyar közutakon, igaz ez csökkenést jelent 2010-hez képest, amikor egymillió lakosra még hetvennégy haláleset jutott.

Ha a 2017-es adatokat összevetjük a korábbi évekével, azt látjuk, hogy a halálesetek száma uniós szinten két százalékkal (háromszáz esettel) kevesebb a 2016-os adatokhoz képest, 2010-hez viszonyítva pedig számottevő, húsz százalékos javulás mutatkozik – akkor ugyanis hatezerkétszázzal többen haltak meg az európai közutakon.

Ezen túlmenően tavaly becslések szerint százharmincötezren szenvedtek súlyos sérülést közúti balesetben, ennek jelentős hányada az úgynevezett veszélyeztetett úthasználó, azaz gyalogos, kerékpáros vagy motoros volt. A közúti balesetek az áldozatokon és a sérülteken kívül a társadalom egészére is súlyos csapást mérnek.

A balesetek kapcsán felmerülő társadalmi-gazdasági költségek (rehabilitáció, egészségügyi ellátás, anyagi károk) évente százhúszmilliárd eurót tesz ki.