Alcatrazból eltűnt rab kért alkut levélben az FBI-tól

A valóságban is megtörténhetett a legenda

Forró Péter – 2018.04.17. 02:09 –

Március végén a San Francisco-i öböl közepén lévő Alcatraz börtön, (becenevén a Szikla) bezárásának ötvenöt éves évfordulóján részletesen foglalkoztunk a világ leghíresebb fegyintézetének történetével.

A karrierjét katonai erődként kezdő épületről – amely 1934 és 1963 között szolgált büntetés-végrehajtási létesítményként, és ahol olyan hírhedt bűnöző raboskodott, mint Al Capone – úgy tartották, hogy nem lehet onnan megszökni. Fennállása alatt harminchat ember kísérelt meg szökést, de egyikük se érte el a partot: a majd két kilométeres út mindenkinek feladta a leckét a jéghideg és erős áramlásokkal teli tengerben.

Mint ismert, 1962-ben viszont három férfi úgy tűnt el, hogy aztán soha nem találták meg őket. A hatóságok úgy kezelték az esetet, mintha ők is vízbe fulladtak volna, de mivel a holttestek nem kerültek elő, megszületett a legenda, hogy volt három férfi, akiknek mégis sikerült meglépniük a börtönből. Történetükről film is készült. Most ezt a legendát erősíti tovább, hogy nemrég nyilvánosságra került egy levél, amit állítólag az egyik szökött rab, John Anglin írt az FBI-nak még 2013-ban.

Anglin, aki testvérével, Clarence-szel és egy harmadik rabbal, Frank Morris-szal szökött meg, ötven év bujkálás után, társai halála után azért vette fel a kapcsolatot a nyomozóirodával, hogy alkut kössön velük: a rákkal küzdő férfi felajánlotta, hogy visszamegy a börtönbe, ha orvosi ellátásban részesül. A levelet a The Telegraph szerezte meg, de arról egyelőre nincs információ, hogy létrejött-e az üzlet, vagy hogy sikerült-e bizonyítani, hogy valóban Anglin írta-e a levelet.