Neymar meccsnézés helyett online pókerezett

Labdarúgás. A PSG tizenhét ponttal vezet a francia bajnokságban, már matematikailag is bajnok, mégsem veti szét az öröm a Parc des Princes környékét

RR – 2018.04.17. 02:00 –

Eldőlt a francia Ligue 1: a PSG a 2017–2018-as idény bajnoka. Sokak szerint, persze, ez már akkor eldőlt, amikor a párizsi szuperklub megvette augusztusban Neymart és Kylian Mbappét. Lehet, de arra azért nem lehetett számítani, hogy a PSG a bajnokavatón hat góllal megveri a második helyezettet.


PSGHetedik bajnoki elsőségüket ünnepelték a párizsi csapat játékosai (Fotó: Reuters/Charles Platiau)
Ötöt megnyert a legutóbbi hat francia bajnokságból a PSG, visszaszerezte az elsőséget a Monacótól. A nyáron a hercegség csapatát szétszedték (öt kulcsjátékos távozott…), a PSG-t ellenben megerősítették, így nem volt kétséges, hogy a párizsiak visszaülhetnek a trónra. Ám talán a vártnál nagyobb fölénnyel lesznek bajnokok. Érdekes kettősség ugyanakkor, hogy hiába nyert már meg az idény négy francia titulusából hármat is Unai Eme­ry csapata, s hiába nagy favoritja a negyediknek is, a boldog lelkendezés nem veti szét a Parc des Princes-t és környékét. Ebbe a csapatba nem azért öltek majd négyszázezer eurót, hogy „csak” a francia frontot uralja. A Real Madrid elleni – még Neymar hiányzását is beszámítva: a vártnál sokkal simább – BL-búcsú eldöntötte, hogy nem zárhat kiváló idényt a Paris Saint-Germain.

Az más kérdés, hogy az UEFA-nak és akár a nemzeti szövetségeknek is érdemes azon elgondolkod­niuk, hogy jó-e az a futballnak, hogy a legerősebb európai ligák többségé­ben szinte már az első fordulóban sem érdemes téteket feltenni arra, ki lesz a bajnok. Németországban a Bayern München sorozatban hatodszor nyerő, Olaszországban a Juventus úton van egymást követő hetedik bajnoki címe felé, Franciaországban a PSG a legutóbbi hatból ötször nyert. Spanyolországban (az Atlético 2014-es, meglepő elsőségét nem feledve) legalább az a kérdés, hogy Barcelona vagy a Real Madrid lesz-e a bajnok, másnak nincs esélye. Egyedül az angol bajnokságban avattak az utóbbi három évben három csapatot bajnokká, de a mostani és az előző idényben is már karácsony előtt nyilvánvaló volt, melyik csapat lesz a befutó. A pénz dönt: a három topligában, amelyben már matematikailag is eldőlt a bajnoki elsőség, a leggazdagabb verte tönkre a mezőnyt. (Angliában a Manchester United financiális lehetőségei nem maradnak el városi riválisáé mögött. A költési hajlandóság igen.)

Visszatérve a PSG-re: Unai Emery legénysége hazai pályán szinte legyőzhetetlen a francia riválisok számára. A bajnokságban már negyven mérkőzés óta veretlen, a Monaco elleni 7–1-gyel született meg az új rekord. A PSG 2016. március 20. óta nem veszített hazai bajnokit, hat döntetlen mellett 34-szer nyert. Vasárnap átadta a múltnak a korábbi csúcsot, amelyet 1992. december 18. és 1995. január 11. között 39 meccsel (28 győzelem, 11 döntetlen) tartott. Edinson Cavani ezúttal csak egyet lőtt a hétből, de így is utolérte a bajnoki gólok számát tekintve a PSG örökranglistájának élén Zlatan Ibrahimovicot: mindketten 113 gólt szereztek a klub színeiben a Ligue 1-ben. Cavaninak néhány meccse még biztosan van, hogy egyedüli rekorder legyen, de a nyártól kérdéses, hol játszik majd. Mint ahogyan kérdéses Verratti, Mbappé és főleg Neymar sorsa is. A lábadozó brazilt éppen a Manchester Uniteddel hozták hírbe. S akadnak, akik biztosra veszik, biztos jele Neymar távozásának, hogy a PSG bajnoki címet hozó nagy rangadója alatt a sztárcsatár online pókerezett.


Daniel Alves tovább javította remek világcsúcsát

Néhány hete, amikor a PSG megnyerte a francia ligakupát, Daniel Alves világcsúcstartó lett, megelőzte az ugyancsak brazil Maxwellt. Vasárnap még tovább javította a rekordját, immár harminchét trófeát tudhat a dicsőséglistáján. A Bahiával nyert egyet, a Sevillával ötöt, a Barcelonával huszonhármat, a Juventusszal kettőt, a brazil válogatottal hármat és a PSG-vel immár ugyancsak hármat. Nyerhet még egy negyediket is, a párizsiak már az elődöntőnél tartanak, ellenfelük a Caen lesz. A másik ágról két harmadosztályú csapat egyike jut majd a döntőbe.
(AD)