Zsongó tündöklés és Tavaszi szél az irodalomban

A kortárs lírát és prózát ünnepelte az Irodalmi Rádió

Kégl Ildikó – 2018.04.16. 15:50 –

Az Irodalmi Rádió szerkesztősége hétvégén felolvasó délutánnal köszöntötte a tavaszt, és persze hallgatóit, olvasóit. A Miskolci Egyetem könyvtárában hol lírába, hol prózába ágyazva csendültek fel olyan díjnyertes kortárs irodalmi alkotások, amelyeket javarészt a szerelem, az ember és természet reneszánsza ihletett.

A miskolci székhelyű Irodalmi Rádió tavaszi gálájára az ország minden pontjáról érkeztek hallgatók és szerzők egyaránt, hogy együtt ünnepeljék a szépirodalmat, azon belül is elsődlegesen a kortárs irodalmi műveket.

Zsoldos Árpád a rádió főszerkesztője köszöntőjében hangsúlyozta, művészeti társaságuk kiemelt figyelmet fordít a tehetségkutatásra, ezért minden alkalmat megragadnak, hogy a látóterükbe kerülő színvonalas alkotásokat, és szerzőiket különféle fórumokon – mint például felolvasó esteken, hanganyagokon, könyvekben, és a rádió weboldalán – népszerűsítsék. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a hétvégi ünnepségen bemutatták a Zsongó tündöklés című tavaszi antológiát, amelyben az Irodalmi Rádió szerzőinek nyertes és sikeresen szerepelt versei, prózái, valamint képzőművészeti alkotásai kaptak helyet, a szerzők bemutatkozásával egyetemben. 

A tehetséggondozás nem pusztán az írói vénával megáldott tálentumok felkarolására terjed ki, hiszen az alkotók mellett az előadói adottsággal rendelkező fiataloknak is teret ad a miskolci irodalmi társaság. Mint arról lapunk korábban beszámolt, februárban rendezett tehetségkutató szavalóversenyt a rádió azzal a céllal, hogy a tehetséges fiataloknak – már az általános iskola alsó tagozatától kezdve – bemutatkozási lehetőséget biztosítson, s a továbbiakban a szerkesztőség jeles előadóművészeivel együtt szerepeljenek egy fórumon. Ennek eredményeképp három új hanggal frissült a rádió, az irodalmi délutánon debütált a hétéves Károlyi Zsófia Dorottya, aki Benedek Erzsébet Mi a legszebb? című tavaszi versikéjét adta elő, Balázs Zsófia, akinek közreműködésében hallottuk Szohner Gabriella Angyalok gyermeke című művét, valamint Glonczi Péter tolmácsolásában Császár József Húsvét előtt című gyermekversét.

A tavaszi ünnepi ceremónia keretein belül – a kötetbemutatóval párhuzamosan – szépirodalmi és képzőművészeti díjátadások zajlottak, az Irodalmi Rádió szerkesztősége által a közelmúltban kiírt Tavaszi szél című pályázat eredményhirdetésére is sor került, amelyről részletesen a rádió honlapján tájékozódhatnak.