Koránkelők előnyben

Nagyobb a halálozás kockázata azoknál az embereknél, akik az éjszakai baglyok csoportjába tartoznak, vagyis hajnalig nem jön álom a szemükre

Forró Péter – 2018.04.16. 00:30 –

Az éjszakai baglyok, vagyis a sötétedés után sokáig aktív életet élő emberek korábban halnak, mint a koránkelők – állapították meg amerikai és brit kutatók.
A brit Surrey-i Egyetem és a chicagói Északnyugati Egyetem kutatói négyszázharmincezer harmincnyolc és hetvenhárom év közötti ember részvételével végeztek kutatást, és Chronobiology Internatio­nal című szaklapban publikálták. Kiderült, a vizsgálat hat és fél éve alatt a résztvevők közül mintegy tízezer-ötszázan meghaltak, és az éjszakai baglyok csoportjában több mint tíz százalékkal többen hunytak el, mint a koránkelőkében.

A tudósok úgy vélik, az éjszakázóknak nehéz beilleszked­niük a koránkelők világába, ezért frusztrációjuk, megfelelésre kényszerítésük helyett biztosítani kellene számukra a lehetőséget, hogy későbbre halaszthassák munkaóráikat.

A szakértők szerint az éjszaka aktívak speciális bánásmódot igényelnek, mivel belső órájuk genetikailag meghatározott, vagyis viselkedésük „nem egyszerű jellemgyengeség”. „A munkaórákat rugalmasabbá kellene tenni a baglyok számára. Nem kellene őket arra kényszeríteni, hogy felkeljenek egy nyolc órakor kezdődő műszakhoz” – vonták le a következtetést.

A hajnalig dolgozó, olvasó, internetező emeberek egyébként is hajlamosabbak a pszichés problémákra, diabéteszre, gyomor- és légzési panaszokra. Ráadásul nem elég, hogy kevesebbet alszanak éjszakánként, de több cigarettát, alkoholt, kávét vagy drogot is fogyasztanak, ami ugyancsak nem használ az egészségüknek.

A nagyobb halálozási kockázat elsődleges okai azonban mégsem ezek az egészséget romboló szokások. Sokkal inkább arra vezethető vissza a tudósok szerint, hogy az éjszaka aktívaknak állandóan belső órájukat leküzdve kell élniük. Az elhalálozás kockázata alapulhat a pszichés stresszen, és azon is, hogy ezek az emberek a testüknek nem megfelelő időben vesznek magukhoz táplálékot.