Mindennapi pénzügyek iskolásoknak

Már idén ősztől több tízezer diák ismerkedhet az alapvető gazdasági ismeretekkel a matematikaórák keretében

Gazsó Rita – 2018.04.13. 02:47 –

Elkészült és már megrendelhető az új, pénzügyi tudatosságot fejlesztő tananyag 5-6. osztályosoknak. A munkafüzetben önálló fejezet kaptak a gyakorlati feladatok – tájékoztatta lapunkat a Pénziránytű Alapítvány.

TanoraA diákok a megszokott feladatok mellett gyakorlati ismereteket is szerezhetnek (Fotó: MH)
A pénzügyi tudatosság fejlesztésének érdekében újabb, ezúttal felsőtagozatos diákoknak szóló, fontosabb gazdasági ismereteket is tartalmazó matematika munkafüzet készült el – derült ki a Pénziránytű Alapítvány közleményéből. A tananyag tartalmának mintegy tíz százalékát a pénzügy témakör teszi ki, a kiadvány kifejezetten gyakorlatias, a mindennapi élet során előforduló, pénzügyekkel kapcsolatos feladatokat, játékokat tartalmaz.

A Magyar Nemzeti Bank támogatásával működő Pénziránytű Alapítvány tavaly év végén indítványozta az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetnél (EKE-OFI) a pénzügyi témakörök megjelenítését a matematika tantárgyon belül. A kezdeménye
zés célja az volt, hogy a gyakorlati gazdasági ismeretek a diákok minél szélesebb köréhez eljuthassanak órarendi keretek között is, emellett a fiatalok az órán tanult matematikai technikákat, módszereket a gyakorlatban is tudják alkalmazni. Az új tananyag illeszkedik az EKEOFI új generációs tankönyvfejlesztési programjához. Kutatási eredmények is alátámasztják ennek szükségességét: a felnőttek pénzügyi ismereteinek vizsgálata során a válaszadóknak a legnagyobb problémát a kamatos kamattal kapcsolatos kérdés okozta, míg a második legnehezebbnek az egyszerű kamatszámítással kapcsolatos kérdés bizonyult.

A március végén sikeresen lezárult a pénzügyi tartalommal kibővített munkafüzetek hivatalos akkreditációs eljárása. Az új munkafüzeteket ingyenes állami tankönyvprogram keretében az iskolák már áprilistól megrendelhetik a hivatalos tankönyvjegyzékről, így az ősztől kezdődő tanévtől valamennyi, az EKE-OFI matematika tankönyvéből tanuló 5. és 6. osztályos diák találkozhat a matematikaórákon pénzügyi feladatokkal.