Karácsony: A Jobbikban nácik vannak

„Rohadtul nem érdeklik” a jelöltet az MSZP belső viszonyai

MH – 2018.03.22. 10:32 –

„A Jobbik ugyanúgy Magyarország rosszabbik feléhez tartozik, mint a Fidesz, amely sokszor játszik a Jobbik kottájából. A Jobbik társtettes az elmúlt nyolc évben, a baloldal nem csinálhat miniszterelnököt Vona Gáborból” - jelentette ki Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje egy, a Magyar Narancsban közölt interjúban.

Karácsony kiemelte: a Jobbikkal akkor lehetséges az együttműködés az egyéni választókerületekben, ha a jelölt nem náci. „Merthogy a pártban továbbra is vannak nácik, csak most nem aktívak, mert megtiltották nekik a »nácizmusuk gyakorlását«. A Jobbik Simicska Lajos lopott pénzén arról kampányol, hogy ő egy antirasszista párt” - jelentette ki Karácsony, hozzátéve: az embernek változhatnak bizonyos nézetei, de a”ki az erkölcsi meggyőződéseit váltogatja, attól egy lépés távolságot érdemes tartani”. Karácsonynak Vona pálfordulásával kapcsolatban is vannak erős kételyei.

Az ellenzéki koordinációról szólva az MSZP-P kormányfőjelöltje leszögezte: nincs ok várni a Jobbikra, amit az LMP szeretne, mert nem biztos az átszavazási hajlandóság a Jobbik és a baloldal támogatói között.

Karácsony úgy látja, hogy ha Vonából három év alatt rasszistából antirasszista lehetett, nyolc év alatt az MSZP is képes lehetett a változásra, s meggyőződése, hogy a szocialistáknál nincsenek „fideszes kollaboránsok”. Véleménye szerint Botka László kormányfőjelölti minőségében nem a párttársai buktatták meg, hanem az, hogy az MSZP népszerűsége idővel zuhanni kezdett alatta. Arról is beszélt az interjúban, hogy őt „rohadtul” nem érdeklik az MSZP belső viszonyai, Molnár Zsolttal pedig nincs konfliktusa, különben sincs akkora befolyása (Molnárnak), mint amekkorát terjesztenek róla.

A kormányfőjelölt ugyanakkor lát rá esélyt, hogy a jelenlegi 58-ról 54 alá csökkenjen az MSZP-s jelöltek száma, ha az ellenzéki táboron belül a „visszalépések kölcsönösek és arányosak”.

Karácsony szerint az LMP-vel a 106-ból egyéni választói körzetből 40 körzet biztosan nyerhető, elsősorban a fővárosban és a megyei jogú városok zömében, s megállapítja: először az LMP-vel kel megállapodni, utána jöhet az Együtt és a Momentum. Ha ezen az oldalon van együttműködés, az rengeteg szavazatot hoz a Jobbiktól, állítja a politikus, hozzátéve: vidéken a Jobbik hozhat körzeteket. Azt is elmondta: az MSZP-P vidéken „nem szakad bele” a kampányolásba, mert „adott esetben van ott egy helyi deal” az MSZP és a jobbikosok között. „A Jobbikkal egy »gentlemen's agreemen«t lehet a szavazók mozgósításáról az egyéni jelöltekre nézve” - állítja Karácsony, aki szerint az együttműködést az élet kényszeríti ki, a szavazók pedig meg fogják érteni.

Az MSZP-P miniszterelnök-jelöltje szerint az összes ellenzéki pártnak deklarálnia kell, hogy nem szabad együttműködni a Fidesszel, és ki kell kényszeríteni az alkotmányos korrekciót. Ha a Fidesznek nem lesz többsége, Karácsony ügyvivő kormányt szeretne Orbán vezetésével, hogy végignézze, ahogy „lebontják a NER-t a feneke alól”. „Az utca népe ki fogja kényszeríteni, hogy a Fidesz menjen bele a változásokba. A párt nem fogja bírni a nyomást, lesznek, akik előbb-utóbb átállnak a másik oldalra, mert a NER-ben ilyen jellembajnokok vannak. Ha nincs abszolút többség, a rendszer összeomik, mint a kártyavár” - állítja Karácsony, aki szerint Magyarország ma nem jogállam, s „az erkölcstelenség törvényei nem köteleznek, az Alaptörvény sem”.

Ha miniszterelnöki meghatalmazást kapna, Karácsony az ellenzéknek az Alaptörvény semmisségét kimondó népszavazást kezdeményezne.

Azt is megismételte, hogy nem fog felesküdni az Alaptörvényre.