Szijjártó: A bevándorlás életveszélyt jelent

Emlékműavatásával emlékeztek Brüsszelben a terrortámadások áldozataira

MH/MTI – 2018.03.22. 09:58 –

Az elmúlt évek terrortámadásai Európában világossá tették, hogy a bevándorlás terrorveszélyt és életveszélyt jelent - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető emlékeztetett: ma van a második évfordulója a Brüsszelben elkövetett terrortámadásnak, amelynek 32 halálos áldozata és 340 sérültje volt. Az elmúlt két és fél évben 27 terrortámadást követtek el Európában migrációs hátterű terroristák - fogalmazott, hozzátéve: a támadásoknak 330 halottja és több mint 1300 sérültje volt.

Emlékműavatásával emlékeztek Brüsszelben a terrortámadások áldozataira
A hozzátartozóknak, a merényletek túlélőinek és a belga kormány tagjainak részvételével emlékművet avattak a Zaventem repülőtér mellett két évvel ezelőtt elkövetett robbantások halálos áldozatainak emlékére.
A légikikötő közelében létesített, a Megemlékezés kertje névre keresztelt parkban felállított emlékműnél a repülőtéren elkövetett merényletek idején a helyszínen szolgálatot teljesítő egyik rendőr felolvasta az áldozatok emléktáblára is felvésett neveit.
Ezt követően Charles Michel belga miniszterelnök és a repülőtér vezetősége a nyilvánosság kizárása mellett fogadta az áldozatok hozzátartozóit és a támadások túlélőit.
Néma megemlékezést tartottak a terrortámadások másik helyszínén, az uniós intézményeknek otthont adó városnegyed Maelbeek nevű metrómegállójában. A beszámolók szerint a főhajtásra abban az időpontban került sor, amikor a merénylők két évvel ezelőtt működésbe hozták a 17 halálos áldozatot követelő robbanószerkezetet.
A megemlékezők végezetül virágokat helyeztek el a közelben található Schuman tér mellett, ahol tavaly avattak emlékművet az uniós intézmények vezetőinek részvételével.

 

A külügyminiszter azt mondta, az elkövetők bevándorló hátterű terroristák voltak, akik vagy a mostani illegális bevándorlási hullámot használták fel, hogy ellenőrzés nélkül bejussanak Európába, vagy korábban érkeztek, esetleg még a szüleik jöttek ide, de a társadalmi integráció az esetükben kudarcot vallott, nem fogadták el az európai életforma alapjait, az európai alapértékeket.

Soha nem volt olyan súlyos a terrorfenyegetettség Európában, mint most - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A külügyminiszter kitért arra: súlyos viták zajlanak New Yorkban, Genfben és Brüsszelben, például múlt héten New Yorkban az ENSZ migrációs csomagjáról folytatott kormányközi vita második fordulóját tartották. Közben az Európai Bizottság azt akarja elérni, hogy az EU már most döntsön arról, alá fogja írni a migrációs csomagot decemberben, annak ellenére, hogy a vita jelenleg zajlik, és még messze nem zárult le - magyarázta.

Szijjártó Péter kiemelte: a migrációval kapcsolatos vitákban a legmarkánsabb harc jelenleg akörül zajlik, hogy a migránsok jogai előbbre valóak-e az európai emberek jogainál. Hozzátette: Magyarországon kívül senki nem vetette fel, hogy az európai embereknek is vannak jogai, például joguk van a biztonsághoz.

2016. március 22-én, körülbelül négy hónappal a 2015. novemberi párizsi merényleteket követően, a belga fővárosban először a Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd fél órával később az európai uniós negyed közelében lévő Maelbeek metróállomáson hajtottak végre öngyilkos merényletet egy dzsihadista csoport tagjai.
A két támadásban harminckét ember életét vesztette, és nagyjából háromszáznegyvenen megsebesültek, utóbbiak között két magyar állampolgár is volt.
A robbantások elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett, akárcsak a 2015-ös párizsi támadások esetében, a hatóságok szerint bizonyítottnak tekinthető a kapcsolat a merényletek kitervelői és az elkövetők csoportjai között.
Az elmúlt két évben Brüsszel és a belga nagyvárosok utcáin fokozott katonai és rendőri jelenlétet rendeltek el, gyakoriak voltak a házkutatások, megfigyelés alá vontak több tucat radikális iszlamistát Brüsszel hírhedtté vált Molenbeek negyedében.
Az országban másfél évig hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartották a terrorkészültségi szintet, ami azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, "lehetséges és valószínű" a terrortámadás. A belga hatóságok januárban kettes fokozatúra csökkentették a terrorkészültségi szintet.

Kijelentette: a migrációhoz nem fűződik alapvető emberi jog, de a biztonságos élethez igen, elfogadhatatlan és tűrhetetlen, hogy ma Európában a migránsok jogait a biztonságos élethez való jog elé akarják helyezni - hangsúlyozta. Úgy látja, minden európai embernek, így minden magyarnak is alapvető emberi joga, hogy biztonságban és terrorfenyegetettség nélkül éljen Európában.

A külügyminiszter arról is beszélt, az az álláspont kezd elhatalmasodni Nyugat-Európában, hogy a nagyvárosi létforma mindennapi velejárója a terrorfenyegetettség, de "mi ezt nem fogadjuk el, mindent megteszünk", hogy ez Magyarországon ne így legyen.

Vajon a bevándorláspárti politikusok hogyan magyaráznák el az álláspontjukat annak a 330 és 1300 családnak, amely elveszítette szerettét, vagy ahol a családtagok megsérültek a terrortámadások során. 

Úgy vélte, "ha mi nem védjük meg magunkat, akkor minket senki sem fog megvédeni", ezért harcolni fogunk a jövőben is azért, hogy az európai szabadsághoz fűződő jog ne kerüljön hátrányos megkülönböztetésbe a migránsok jogaihoz képest. Tíz éve mindenki természetesnek vette az európai biztonságot, de mára bebizonyosodott, hogy meg kell harcolni érte - fogalmazott.

Szijjártó Péter egy a Migration Aid ügyével kapcsolatos kérdésre elmondta: a szervezet magyarázkodása "szánalmas", nincs értékelhető információ arról, hogy zajlott-e, és ha igen, milyen céllal, kinek az utasítására adatgyűjtés a tranzitzónákban. "Lebukáshulláma" indult meg azoknak a szervezeteknek, amelyek a migrációt Magyarországra szervezni akarják - vélekedett.

Közölte: a Stop Soros törvénycsomag rendezheti a helyzetet, és ha olyan összetételű parlament lesz a választás után, amely bevándorlásellenes, akkor a törvénycsomag elfogadásával létrejöhetnek olyan jogosultságok, hogy a nemzetbiztonsági érdekeket veszélyeztető NGO-k tevékenységét adminisztratív eszközökkel korlátozni lehet, vagy be lehet tiltani.