Megkezdődött a Londonból kiutasított orosz diplomaták hazaköltöztetése

Egy orosz szakértő szerint a britek is előállíthatták a mérgező anyagot

MH/MTI – 2018.03.20. 13:23 –

Megkezdődött kedden, egy nappal az egyhetes határidő lejárta előtt azoknak az orosz diplomatáknak a hazaköltöztetése, akiket a brit kormány a délnyugat-angliai Salisbury városában március elején idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet miatt utasított ki Nagy-Britanniából.

A brit kormány múlt szerdán a londoni orosz nagykövetség 23 olyan diplomatáját szólította fel egy héten belüli távozásra, akikről megállapította, hogy hírszerzési tevékenységet folytatnak Nagy-Britanniában. London emellett felfüggesztett minden tervezett magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezést Oroszországgal, és ennek jegyében visszavonta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter londoni látogatásra szóló meghívását.

Kedden költöztetőcégek zárt rakterű teherautóinak sora hagyta el a londoni orosz nagykövetség hivatalainak és rezidenciáinak otthont adó hatalmas épületegyüttes parkját, a diplomaták és hozzátartozóik - hozzávetőleg 80 ember - pedig buszokkal távoztak a komplexumból.

Egy orosz szakértő szerint a britek is előállíthatták a mérgező anyagot

A brit szakemberek rendelkezésére állnak annak az idegméregnek a mintái, amellyel megmérgezték Szergej Szkripal volt orosz-brit kettősügynököt, és Nagy-Britanniában elő is állíthatták ezt az anyagot a Porton Down kutatóintézetben, amely mindössze nyolc kilométerre van a délnyugat-angliai Salisburytől, ahol az eset történt - közölte a Ria Novosztyi hírügynökséggel kedden Igor Nyikulin, a biológiai fegyverekkel foglalkozó ENSZ-bizottság volt orosz tagja.

Leonyid Rink, a Novicsok (Újonc) néven ismert vegyifegyverrendszer egyik kifejlesztője is azt mondta ugyanennek a hírügynökségnek, hogy maguk a britek is könnyűszerrel megmérgezhették az orosz katonai hírszerzés (GRU) volt ezredesét, mivel ez az idegméreg - amelyet a britek A234 kódnéven azonosítanak -, hozzáférhető a szakembereik számára, és bármelyik vegyi üzem különösebb nehézségek nélkül legyárthatja.

Nyikulin felhívta a figyelmet arra, hogy az idegméreg egyik kifejlesztőjének tartott Will Mirzajanov - aki a kilencvenes években települt át az Egyesült Államokba - a minap az Amerika Hangja rádiónak nyilatkozva gyakorlatilag elismerte, hogy a briteknek van ilyenjük. "Minden adatot átadott nekik, vagyis azt hiszem, hogy a briteknek körül kell nézniük saját házuk táján. Annál is inkább, mert a szomszédban van egy olyan csodálatos intézmény, a Porton Down, a legnagyobb nyugat-európai tudományos kutatóintézet, amely pont a különböző vegyi és biológiai fegyverekre szakosodott. Minden lehetőségük megvan a gyártásra" - mondta Nyikulin.

Az orosz szakértő szerint Porton Downban vizsgálták ki a megválasztása előtt megmérgezett Viktor Juscsenko volt ukrán államfőt, Alekszandr Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat egykori alezredesét is, aki szintén szembefordult az orosz kormánnyal, és akit 2006 novemberében hatalmas adag sugárzó polóniumizotóppal öltek meg Londonban.

"És ők tesznek bejelentést Szkripalról is. Vagyis az, hogy egy nap leforgása alatt megállapították, Novicsok ideggázról van szó, az gyakorlatilag matematikai bizonyítéka annak, hogy van nekik ilyen anyaguk, minimum mintának való. Ellenkező esetben ez igénybe venne egy vagy inkább két hetet" - mondta Nyikulin. Szerinte Nagy-Britannia azért nem hajlandó mintákat adni Oroszországnak erről a gázról, mert belőlük meg lehetne határozni a származási helyét.

Pat Buchanan szerint Moszkvának nem állt érdekében Szkripal megmérgezése

Moszkvának nem állt érdekében Szkripal megmérgezése - így látja Pat Buchanan tekintélyes amerikai publicista, Richard Nixon, Gerald Ford és Ronald Reagan amerikai elnökök volt tanácsadója.

Buchanan a "Vajon Putyin rendelte volna el a salisburyi csapást?" című,  több konzervatív lapban kedden megjelent  elemzésében érvekkel alátámasztva vitatja azt a vélekedést, miszerint az orosz elnök rendelte volna el a Dél-Angliában élő Szergej Szkripal és lánya megmérgezését.     

Miután felidézte a brit külügyminiszter, Boris Johnson állásfoglalását, amely szerint "erősen valószínűsíthető", hogy az orosz elnök döntött az idegméreggel történt támadásról, valamint Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő és Vlagyimir Putyin elnök határozott hangú cáfolatait. Buchanan emlékeztetett: Szkripal hírszerző volt, aki orosz kémeket adott fel a brit MI6 hírszerző szolgálatnak, 2006-ban ezért el is ítélték, és 2010-ben amerikai hírszerzők szabadon bocsátásáért cserében elhagyhatta Oroszországot.         

"Ha Putyin holtan akarta volna látni Szkripalt, hogy példát statuáljon a potenciális árulóknak, miért nem akkor végzett vele, amikor még a Kreml foglya volt? Miért várt nyolc évig? És hogyan segítette az orosz érdekeket ez a brit földön elkövetett gyilkosság?"- sorjázta a kérdéseket Buchanan. A konzervatív publicista megállapította: hiányzik az ok, az indíték.

Pat Buchanan leszögezte: "Putyin nem bolond. Veterán hírszerző, aki tisztában van azzal, hogy olyan hírszerző ügynökségek, mint a CIA vagy az MI6 nem hajtanának végre kémcserét Oroszországgal, ha tudnák, hogy a Kreml a csere után a meggyilkolásukra készül.

"Kinek áll az érdekében?" - fogalmazta meg a klasszikus kérdést Buchanan a Szkripal-ügyről. Válasza: sem Oroszországnak, sem a Kremlnek, sem Putyinnak. Valamennyiüket folyamatosan ostorozta a világ közvéleménye és a nyugati média - állapította meg, felidézve a brit és az amerikai reakciókat, állásfoglalásokat, nyilatkozatokat, az orosz diplomaták kiutasítását az Egyesült Királyságból. Hozzátette, hogy a Putyinnal rokonszenvezőket, mint például a brit Munkáspárt vezetőjét, Jeremy Corbynt, egyszerűen elhallgattatták.

Az amerikai állásfoglalásokról szólva Pat Buchanan kiemelte: "Naponta figyelmeztetnek bennünket, hogy Putyin megpróbált tippeket adni Trump 2016-os megválasztásához. De ha így volt, akkor miért rendelt volna el egy nyilvános gyilkosságot, amely csaknem kényszerítette volna Trumpot, hogy elhalassza a közeledésre tett erőfeszítéseit?".

A szerző kérdésbe csomagolta véleményét, amikor így fogalmazott: "Akkor hát kinek használ ez a rémtett? Vajon nem annak a - főként a mi fővárosunkban lévő - koalíciónak, amely járványszerű ellenségességgel viseltetik Oroszország iránt, és amely Amerika jövőbeni szerepét úgy képzeli el, mint a hidegháború idején játszott szerep folytatását Oroszország fékentartásával és körbekerítésével mindaddig, amíg nem sikerül rendszerváltozást elérnünk Oroszországban?".

Az amerikai elnöknek Buchanan azt tanácsolja, hogy álljon ki a brit szövetséges mellett, de mielőtt visszafordíthatatlan lépésre szánja el magát, követeljen teljes körű vizsgálatot és meggyőző bizonyítékokat. Így kiderülhet, hogy vajon valóban Putyin és a Kreml áll-e a támadás hátterében, vagy elszabadult ügynökök, akiknek éppen a Szkripal-gyilkosság következményeinek elérése volt a céljuk. Ez a következmény pedig - Pat Buchanan szerint - egy mélyebb és tartósabb szakadás Oroszország és a Nyugat között.

Elemzésében a tekintélyes volt tanácsadó és publicista végül emlékeztetett az amerikai politika néhány korábbi háborúhoz vezető tévedésére. Például arra, hogy 1898-ban nem a spanyolok robbantották fel a Maine csatahajót, pedig ez vezetett az amerikai-spanyol háborúhoz, s hogy a vietnami háborút kirobbantó tonkini incidensről szóló beszámolók sem feleltek meg pontosan a tényeknek, vagy hogy 2003-ban Washington a tömegpusztító fegyvereire hivatkozva rohanta le Irakot, amelynek pedig nem is volt tömegpusztító fegyvere.

Bekérették a nagykövetet

Bekérette Martin Stropnicky cseh külügyminiszter az orosz nagykövetet, hogy magyarázatot kérjen tőle Moszkva azon állítására, amely szerint lehetséges, hogy Csehországból származik az az idegméreg, amellyel megpróbálták meggyilkolni Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynököt és lányát az angliai Salisburyban - adta hírül Twitter-bejegyzésében kedden a cseh külügyi tárca.

"Az Oroszországi Föderáció (csehországi) nagykövetét, Alekszandr Vlagyimirovics Zmejevszkijt bekérették a cseh külügyminisztériumhoz szerda délutánra, hogy magyarázattal szolgáljon a hazug orosz közleményre" - áll a cseh külügyminisztérium Twitter-üzenetében.
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szombaton a Rosszija 24 orosz hírtelevízióban közölte, hogy a legnagyobb valószínűséggel Csehországból, Szlovákiából, Nagy-Britanniából vagy Svédországból származik a Novicsok idegméreg, amellyel megpróbálták meggyilkolni Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynököt és lányát, Julija Szkripalt az angliai Salisburyban. Stropnicky vasárnap visszautasította ezt az állítást.

Theresa May brit miniszterelnök március 12-én - egy héttel az eset után - jelentette be a londoni parlamentben, hogy a brit szakértői vizsgálatok szerint ezzel az orosz fejlesztésű, katonai célokra is használható idegméreggel mérgezték meg Szergej Szkripalt és lányát Salisburyben. A brit kormány Moszkvát vádolta a mérgezéssel, amit az orosz fél visszautasított. Oroszország és Nagy-Britannia az incidens miatt egyéb retorziók mellett kölcsönösen nemkívánatos személynek minősített és kiutasított 23-23 diplomatát.