Gőzerővel zajló megyefejlesztések

Ágh Péter: A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően gyarapszik az olyan beruházások száma, amelyek állami támogatással, hazai, helyi forrásokból valósulnak meg

Zováthi Domokos – 2018.03.19. 03:51 –

Továbbra is nagy erőkkel folynak fejlesztések országszerte, részben saját, részben európai uniós forrásból. A projektek között található a közlekedés-infrastruktúra javítása és a turizmus fellendítése is.

A 2014–2020-ig tartó fejlesztési időszakban az eddig megszületett döntések alapján megítélt támogatásként 212 milliárd 341 millió forint európai uniós fejlesztési forrás érkezett Vas megyébe, s ebből hatszázhatvan támogatott projekt valósult, illetve valósulhat meg a közeljövőben – közölte szombaton Sárváron Ágh Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a megyei fejlesztéseket koordináló miniszteri biztos. A legtöbb támogatás a közlekedésfejlesztésre érkezett, elkészült belőle a Szombathely és Győr közötti M86-os autóút, és megkezdődött az M8-as autóút Körmend–Rábafüzes, valamint az országhatár közötti szakaszának előkészítése, építése, és ide tartozik a Szombathely és Zalaszentiván vasútvonal korszerűsítése is – tudósított a távirati iroda. Ágh Péter megjegyezte, hogy a legnagyobb, támogatásra megítélt fejlesztési beruházások közé sorolható Nyugat- és Dél-Dunántúl közös szennyvíz-elvezetési és szennyvízkezelési projektje, a Rába-völgyi térségi árvízvédelmi projekt megvalósítása, a dozmati árvízvédelmi tározó építése is. Ugyancsak a támogatandó projektek között van a Szombathely–Kőszeg vasútvonal tervezett korszerűsítése is, egy a körmendi EGIS gyógyszergyár által elnyert fejlesztési támogatás, valamint a körmendi Batthyány-Strattmann-kastély turisztikai célú fejlesztése. A politikus szerint az uniós támogatások hozzájárulnak Vas megye gazdaságának erősödéséhez, és a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően egyre több az olyan fejlesztés is, amely állami támogatással, hazai, helyi forrásokból valósul meg.

A jelenlegi európai uniós finanszírozási ciklusban fejlesztési forrásként rendelkezésre álló tizenkétezermilliárd forint 2018 végére hiánytalanul ott lesz a pályázóknál, – jelentette ki tegnap Siklóson Hargitai János Baranya megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos. Elmondása szerint a kormány elhatározott törekvése, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós ciklusban „a források jó része” a gazdaság szereplőihez kerüljön. Úgy fogalmazott: többek között azért volt tavaly év végén négy százalék fölött a gazdasági növekedés, mert jól használjuk fel az uniós pénzeket. Szerinte a növekedés fennmaradása esetén magyar költségvetési források is nagyobb mértékben állnak majd rendelkezésre fejlesztésekre. Utalt rá, hogy a Modern Városok Program forrásai döntő mértékben a költségvetésből származnak. Reményét fejezte ki, hogy a következő kormányzati ciklusban a kisvárosok és kistelepülések fejlesztését állami forrásokból végezhetik majd.