Közútkezelő: Hófúvásban ne induljunk útnak!

Mérsékelték a harmadfokú riasztásokat

MH/MTI – 2018.03.18. 11:05 –

Az ország északkeleti részén vasárnapra több megyében járhatatlanná váltak utak a havazás és a viharos szél, illetve kidőlt fák és oszlopok miatt, több helyen szünetel a vonatközlekedés, az áramkimaradások 34 ezer fogyasztási helyet érintettek, illetve érintenek, elzárt település viszont nincs az országban. Vasárnap kora délután mérsékelték a hófúvás miatt kiadott legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetéseket és riasztásokat.

A honvédség is segít
Közúti és légi feladatokat is ellát a Magyar Honvédség a rendkívüli téli időjárási helyzetben - közölte Böröndi Gábor hadműveleti csoportfőnök vasárnap délelőtt a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar vezetési pontjában. A vezérőrnagy elmondta: több mint száz katona 37 technikai eszközzel vesz részt a mentési feladatokban. Elsősorban az élet- és vagyonmentés, a bajba jutott állampolgárok segítése, az utak járhatóságának biztosítása a feladatuk, együttműködve a közút kezelőjével. Vasárnap a kora délutáni órákban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy honvédségi helikopter - fedélzetén mások mellett a szabolcs megyei kormánymegbízottal - is felszáll majd, hogy feltérképezzék a szabolcsi bokortanyák térségét. A helikopterrel visznek meleg teát, takarót és orvosi személyzet is utazik. Böröndi Gábor kiemelte továbbá, hogy szükség esetén a budapesti Honvédkórház és csapatorvosok is részt tudnak venni sérültek, rászorulók ellátásában. 

Az intenzív havazás, hófúvás és ónos eső miatt szombaton 140, vasárnap délig pedig 250 beavatkozást végeztek a tűzoltók, a legtöbb esetben kidőlt fákhoz, árokba csúszott, úton elakadt vagy keresztbe fordult járművekhez riasztották őket - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t.
Mukics Dániel elmondta, hogy a katasztrófavédelem minden megyében továbbra is operatív törzset működtet, ezek irányítják a beavatkozásokat és hozzák meg a szükséges döntéseket. Kétezer tűzoltó van készenlétben ötszáz járművel, a szolgálatban lévők számát a havazással leginkább érintett területen száz emberrel megnövelték.
A helyettes szóvivő közölte: a fák több helyen nem bírták el a hó súlyát, ágak törtek le, fák dőltek ki. Hat megyében, több mint ötven településen az áramkimaradások összesen 34 ezer fogyasztási helyet érintettek, illetve érintenek, a szolgáltatók folyamatosan dolgoznak a helyreállításon. Ha valahol nagyon elhúzódna a hiba elhárítása és a lakások kihűlnek, a katasztrófavédelem azonnal melegedőket nyit meg - jelezte.
Az üzemzavarok Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megye településein okoztak, illetve okoznak áramszünetet.
Az északkeleti országrészben, főleg Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében több térségben, illetve az M3-as autópálya egyes szakaszain is hófúvások nehezítik, nehezítették a közlekedést.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap délelőtti tájékoztatása szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves és Hajdú-Bihar megyében a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik a közútkezelő, az összes bevethető munkagépet és szakembert az utakra vezényelték. Ezekbe a megyékbe átcsoportosításokat is végrehajtottak, így például Komárom-Esztergom és Békés megyéből is munkagépek érkeztek.
Országosan a hajnali, reggeli órákban csaknem 500 munkagép végzett hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat, szombat óta csaknem 8800 tonna sót és mintegy 350 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a szakemberek, de az időjárás több helyen a szombat késő esti, vasárnap kora hajnali órákra kritikussá vált.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Miskolctól keletre több mellékúton, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is érvényben van még korlátozás a hófúvások miatt, illetve több mellékút is csak nehezen járható ezekben a térségekben.
A Mávinform vasárnap déli közlése szerint Mezőkeresztes-Mezőnyárád és Emőd között hóátfúvás miatt ideiglenesen mindkét vágányon szünetel a vonatközlekedés. A vonatok csak Füzesabonyig járnak és onnan is fordulnak vissza. Miskolcról nem indul vonat Füzesabony felé. Az utasok kerülő útirányon keresztül Nyíregyházán és Debrecenen át utazhatnak Budapestre.
A Debrecen-Tiszalök vonalon hótorlasz miatt Hajdúnánás és Hajdúdorog között szintén szünetel a forgalom. A Kál-Kápolna-Kisújszállás vonalon Kisköre és Kunhegyes között viszont megszüntették a fennakadást.
A szakemberek folyamatosan dolgoznak a váltók megtisztításán és a műszaki berendezések helyreállításán.
A Magyar Honvédség közúti és légi feladatokat is ellát a rendkívüli téli időjárási helyzetben - közölte Böröndi Gábor hadműveleti csoportfőnök vasárnap délelőtt a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar vezetési pontjában.
A vezérőrnagy elmondta: több mint száz katona 37 technikai eszközzel vesz részt a mentési feladatokban. Elsősorban az élet- és vagyonmentés, a bajba jutott állampolgárok segítése, az utak járhatóságának biztosítása a feladatuk, együttműködve a közút kezelőjével. Az éjszaka folyamán már több mint tíz jármű - köztük civil járművek, sószórók - mentésében is segített a Magyar Honvédség. További erők is készenlétben állnak, hogy szükség esetén részt vegyenek a mentésekben.
Vasárnap a kora délutáni órákban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy honvédségi helikopter is felszáll majd, fedélzetén - mások mellett - a szabolcs megyei kormánymegbízottal, hogy feltérképezzék a szabolcsi bokortanyák térségét. A helikopterrel visznek meleg teát, takarót és orvosi személyzet is utazik. Böröndi Gábor kiemelte továbbá, hogy szükség esetén a budapesti Honvédkórház és csapatorvosok is részt tudnak venni sérültek, rászorulók ellátásában.