Újabb svédországi magyar hívta fel a figyelmet a migránsválságra

Szirányi László szerint a bevándorlásnak politikai indítékai vannak

MH/Hirado.hu – 2018.03.18. 08:31 –

A férfi a hetvenes években érkezett Göteborgba, szerinte azóta jelentősen romlott a helyzet, elsősorban azért, mert míg annak idején a svéd kormány azért fogadott bevándorlókat, mert szüksége volt a munkaerőre, most már politikai haszonszerzés céljából fogadják be „orrvérzésig” a migránsokat.

Szirányi hozzátette: Ma már mindenki tudja, hogy vannak olyan városrészek, amelyeket kerülni érdemes – írja a híradó.hu. A férfi véleménye szerint a szocialisták és a szociáldemokraták támogatják a mostani migránshullámot, mert abban bíznak a kormányzó pártok, hogy a befogadáspárti politikájuk több szavazatot hoz majd a konyhára.

A férfi szerint a svéd társadalom megosztott: míg korábban inkább a közös célok jellemezték a svédeket, most már mérlegelik, hogy vajon merjenek-e beszélni valakivel, vagy sem. Úgy gondolja, hogy az újonnan érkezettek integrációja sem zökkenőmentes: rengeteg közöttük az analfabéta, és munkalehetőséget sem kínál nekik a kormány, viszont kapnak szociális juttatásokat. Egy göteborgi elővárosi negyed komoly tartozásokat halmozott fel, mert a rengeteg újonnan érkezettnek új kórházat kellett építeni, miközben a többségük munkanélküli.

Szirányi László szerint gondot okoznak a no-go zónák is: ahogy mondja, Magyarországon nincs bevándorlás, így nehéz is megérteni, hogy milyen problémákat rejthetnek magukban a többségükben bevándorlók által lakott városrészek. Vannak területek, ahova a férfi már nem mer többé egyedül menni, szerinte sötétedés után akadnak olyan helyek, ahová európaiként nem tanácsos betennie az embernek a lábát. A göteborgi belváros közbiztonsága is hagy maga után kívánnivalókat, Szirányi elsősorban a dílerekre és a randalírozókra panaszkodott, de elmondta, hogy egy ízben egy burkába öltözött nő lökte fel, ekkor eltört az orra.

A magyar férfi elismeri, hogy ő maga is bevándorló, de kiemelte, hogy a hetvenes évek óta sok minden megváltozott az országban, míg korábban nem is zárta a nyaralója ajtaját, most már nem érzi biztonságban magát. Szirányi attól is tart, hogy a szociáldemokrata kormány be fogja záratni a vallási iskolákat: az országban hétszáz egyházi iskola működik, az azonban korántsem biztos, hogy ezek a jövőben is működhetnek-e majd.