Millenniumi zászlót kapott Décsfalva

Orbán Viktor üzenetét és a zászlót Potápi Árpád János adta át

MH/MTI – 2018.03.17. 22:41 –

Millenniumi zászlót küldött Orbán Viktor miniszterelnök a székelyföldi Décsfalva református közösségének, mely templomot épített magának az elmúlt években. A zászlót és Orbán Viktor üzenetét Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át szombaton egy ünnepi istentisztelet keretében. 

A Székelyudvarhelytől 13 kilométerre fekvő alig kétszáz fős településen az elmúlt években épült fel az első templom. Korábban a décsfalviak a szomszédos Agyagfalvára jártak istentiszteletre. A mintegy száz négyzetméteres alapterületű templom felépítéséhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétmillió forintos támogatást nyújtott.
A miniszterelnök üzenetében örömét fejezte ki azért, hogy a décsfalvi reformátusok olyan erős közösséget alkotnak, mely saját templom építésére is vállalkozott. "Büszkék vagyunk, hogy összeköt a közös múlt, a hithű őseinkre való közös emlékezés, és a közös jövő gondolata is" - fogalmazott a kormányfő. 
Az ünnepség után Potápi Árpád János a közmédiának elmondta: a zászlóval azt a kitartást szeretnék elismerni, amit a székelyek tanúsítottak az idők során a magyar haza iránt. 
A décsfalvi református templom alapkövét 2014. májusában tették le, a fatornyos épületet 2017. augusztus 6-án avatták fel ünnepélyes keretek között.

Németh Zsolt: Budapestről Bécs felé terjed a forradalmi gondolat

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Sepsiszentgyörgyön beszélt erről, amikor Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából millenniumi zászlót adott át a Gyöngyvirág utcai református templom gyülekezetének. A Gyöngyvirág utcai egyike annak az öt erdélyi református templomnak, amelyet a közelmúltban avattak fel, és amely felépítéséhez a magyar állam is támogatást nyújtott. 
A politikus úgy vélte: a forradalmak egy megérett, feszítő igazság kimondásával kezdődnek, és Európában ma még csak kevesek merik kimondani, hogy csak "olyanokkal tudjuk a nemzeti demokráciáinkat építeni, akiket ismerünk, akik osztják az értékeinket, akikben megbízhatunk". Szerinte ebben a forradalomban viszont Orbán Viktor olyan tekintélyt vívott ki magának, hogy őt tekintik a szellemi vezetőnek Európában. "De az ellentétes tábor is őt tekinti szellemi vezetőnek, ezért erős össztüzet irányítanak rá" - jelentette ki a fideszes politikus. 
Németh Zsolt a vasárnapi istentisztelet végén mondott beszédében kitért arra, hogy Európa lakói korábban egy olyan bizalmi légkörben éltek, amelynek az volt az alapja, hogy bizonyos társadalmi szabályokat mindenki betart. Ám most olyan zárt közösségek tagjai jelentek meg tömegesen Európában, akik egyáltalán nem nyitottak az itteni szabályok elfogadására és ezért megbomlott az eddigi bizalmi légkör. "Megrendült a bizalom és ez bezárja az embereket a lakásaikba" - állapította meg a politikus. 
Úgy vélte részben ennek a következményeként a konzervatív oldal egész Európában kezd a keresztyénség felé fordulni. "Pillanatnyilag még ott tartunk, hogy leveszik a Krisztus szobrot, és tiltják a kereszt viselést, de a társadalomban már elkezdődött a jégzajlás" - fogalmazott. 
Németh Zsolt kijelentette: lassan prófétai erejű lesz az Európai Unió egyik megálmodójának, Robert Schumannak a mondása, hogy Európa vagy keresztyén lesz, vagy nem lesz. Megemlítette, hogy míg Ady egykor azt írta: "Vigyázó szemetek Párizsa vessétek!", ma lelkierőt, morális támaszt Európa talán inkább talál Sepsiszentgyörgyön, mint Franciaország egyes tájain. "Lehet, hogy Erdély és Szentgyörgy az európai szellemi folyamatok terjedésének a legkeletibb sarka, de az évszázadok folyamán anznak fontos sarokkövévé, az egyik legbiztosabb pontjává vált" - jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. 
Sepsiszentgyörgyön tavaly augusztusban avatták fel a Gyöngyvirág utcai református templomot, melynek felépítését a magyar kormány 126 millió forinttal támogatta. Tervezőjét, Zakariás Attilát március 15-én Ybl Miklós-díjjal tüntették ki.