Terjed a torokgyík Jemenben

A WHO adatai szerint a védőoltással megelőzhető betegség 1300 embert fertőzött meg a polgárháború dúlta országban

MH/MTI – 2018.03.17. 11:35 –

Gyorsan terjed országszerte a háború sújtotta Jemenben a torokgyík, amely immár 1300 embert fertőzött meg - tudatta szombaton az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO adatai szerint a fertőzöttek mintegy 80 százaléka gyerek vagy fiatal felnőtt, és a kórnak már több mint hetven halálos áldozata van.
A diftéria bakteriális fertőzés útján terjed, és kékes, bőrszerű hártyát képez a torokban és a felső légutakon, innen ered a magyar torokgyík kifejezés. Védőoltással megelőzhető, és a fejlett világból gyakorlatilag teljesen sikerült kiszorítani. A háború sújtotta országban viszont az oltási kampányok nem jutnak el minden gyerekhez. A WHO arról számolt be, hogy 11 kormányzóságban 2,7 millió gyereket sikerült beoltaniuk.
Jemenben több mint 3 éve polgárháború dúl, az Irán támogatását élvező síita húszi felkelők elüldözték az ország nemzetközileg elismert kormányát. 2015-ben a kabinet oldalán beavatkozott a konfliktusba a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció. A konfliktus miatt az országot éhínség fenyegeti.