Feledékeny ellenzék

Gyurcsányék népszavazást is kezdeményeztek a kvóták érdekében

Kacsoh Dániel – 2018.03.17. 01:15 –

Az európai példák azt mutatják, a bevándorlás pozitív hatással van a munkaerőpiacra, és nem okoz jelentős feszültséget – fejtegette korábban a DK-s Vadai Ágnes.
Bár szavazatszerzési okokból az ellenzéki pártok már nem mernek a kerítés lebontásáról vagy a bevándorlás támogatásáról beszélni, korábban jóval bátrabbak voltak ezen a téren. Vadai Ágnes, a DK egyik vezetője például 2015 júniusában azt mondta: az európai példák azt mutatják, a bevándorlás pozitív hatással van a munkaerőpiacra, és nem okoz jelentős feszültséget. Továbbá azt javasolta, mindenkit fogadjunk be, aki nem követett el bűncselekményt, és a jobb élet reményében itt akar élni. Vagyis nem csupán a menekülteket, hanem a gazdasági bevándorlókat is szívesen látta volna a Gyurcsány-párt. Vadai ráadásul az Együtt-vezér Szigetvári Viktorral közösen azt is állította, nem kell kerítés a déli határra. Szigetvári egyenesen úgy vélekedett: „Azt gondoljuk, hogy a kerítésnél csak jobb megoldás létezik, az etnicista, nemzeti önzésbe bugyolált fideszes gyávaság embertelen, és nem szolgálja a magyar társadalom biztonságának megerősítését sem”.

A DK-s EP-képviselő, Niedermüller Péter egy interjúban arról értekezett, hogy az arab muszlimok békések azokhoz képest, akik például „irracionális módon gyűlölik a kommunistákat”. A napjainkban baloldal feletti vezetés átvételén munkálkodó bukott miniszterelnök hazánk kötelességének nevezte a kvóták alapján ránk jutó bevándorlók befogadását, egy fórumon pedig azt magyarázta, hogy olyan embereknek, akik a háború elől menekülnek, nem lehet azt mondani, menjenek vissza a hazájukba, még akkor sem, ha biztosan vannak közöttük, akik reális veszélyt jelentenek. A DK 2015 novemberében odáig ment, hogy aláírásgyűjtést szervezett az uniós migránskvóták bevezetése érdekében.

A kvótákkal szemben Vona Gábor Jobbik-elnök is megengedőnek bizonyult, amikor az RTL Klubon felvetette, el lehet gondolkozni azon, hogy kvóták alapján szétosszuk az Európai Unióban lévő migránsokat. Az LMP-s Szél Bernadett pedig még dolgozott is a Soros-féle Menedék – Migránsokat Segítő Egyesületnek, amely mostanában a Karácsony Gergely vezette Zuglóban szervez migránsspecifikus kurzust. Karácsony pártja, a Párbeszéd nevében Jávor Benedek és Szabó Tímea 2015 nyarán azt követelte: semmiképpen ne kerüljön sor kerítés építésére. Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke ekkoriban ismertette az MSZP-s álláspontot: a bevándorlás szerintük álprobléma.