Aktivizáló, tartalmas beszéd

„Különösen annak fényében érdekes az ellenzéki politikusok felháborodása, hogy éppen ők azok, akik minden megszólalásukban börtönnel fenyegetik a kormányoldalt”

Szalai Laura, Baranya Róbert, Bán Károly – 2018.03.17. 01:08 –

Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédének főbb pontjait elemezték a lapunknak nyilatkozó politológusok. Boros Bánk Levente kiemelte, hogy a fiatalok megszólítása nóvumnak számít a kormányfőtől, Deák Dániel úgy véli, értő fülekre talált az ifjaknak célzott üzenet.

Orbán 20180317 Ez a mi hazánk, ez a mi életünk, nincs nekünk másik, ezért küzdeni fogunk érte a végsőkig, és nem adjuk föl soha – mondta a miniszterelnök március 15-én a több százezres ünneplő tömeg előtt (Fotó: Varga Imre)

„A kormányfő beszéde aktivizáló beszéd volt, ami a néhány hét múlva tartandó választás szempontjából kiemelten fontos. Nem elég ugyanis, hogy milliók szimpatizálnak a nemzeti kormány politikájával, a választáson kizárólag a leadott voksok számítanak” – mutatott rá Deák Dániel politológus. Hangsúlyozta, csak akkor lehet megakadályozni, hogy Magyarország bevándorlóországgá váljon, ha minden nemzeti érzelmű magyar elmegy szavazni április 8-án. Az aktivizálódást szerinte a közvélemény-kutatások is visszaigazolják, az elmúlt hetekben érezhetően megnőtt a részvételi hajlandóság a kormánypárti szavazók körében. „Ennek ellenére nem lehet hátradőlni, a választás egyáltalán nem lefutott. Különösen annak fényében kell erős küzdelemre felkészülni, hogy az ellenzéki pártok mögött rendkívül erős és tőkegazdag külföldi hálózat áll” – figyelmeztetett. Hozzátette, a Soros György által fémjelzett globális birodalom mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legtöbb egyéni körzetben kizárólag olyan ellenzéki jelölt induljon a nemzeti erőkkel szemben, aki hajlandó végrehajtani vagy hallgatólagosan beleegyezni a Soros-terv végrehajtásába.

Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója kiemelte, Orbán Viktor minden nemzeti ünnepen komoly mondanivalóval bíró beszédeket tart, és ez most is így volt. A miniszterelnök arra mutatott rá, hogy a migráció nemcsak Magyarország, hanem az egész kontinens jövőjét meghatározó fenyegetés, amely alapvetően rendezheti át kultúránkat, identitásunkat. Ez a legfontosabb kérdés, amelyhez viszonyulnia kell annak, aki választ, és annak is, aki képviselőként indul a választáson – szögezte le.

Deák Dániel arra is kitért, hogy feltűnően sok fiatal és gyermekes család vett részt a Békemeneten, és hallgatta végig Orbán Viktor beszédét a Kossuth téren. Így a miniszterelnök fiataloknak szóló szavai értő fülekre találtak, s ennek a mostani választás során különösen nagy jelentősége van. Az elemző emlékeztetett arra, hogy a most választókorúvá váló – akkoriban még csak tíz-tizenegy éves – nemzedék a 2010 előtti időszakra nem emlékszik, legfeljebb szülei elbeszélései alapján lehetnek elképzelései a balliberális országlás okozta károkról. „Ezért számukra is egyértelművé kell tenni, mi a választás tétje. Ha ugyanis nem a nemzeti kormány győzedelmeskedik április 8-án, Magyarország olyan bevándorlóországgá válik, amely elveszíti eddig ismert kulturális jellegét, s ez egyértelműen az először szavazó fiatalokat érintené a leginkább”.

A kormányfő ritkán tér ki egy-egy társadalmi csoportra, így a fiatalok megszólítása nóvumnak számított beszédében – mondta Boros Bánk Levente. Ez azért volt különösen indokolt, mert a migrációs probléma nemcsak minket és most érint, hanem a következő generációkat a jövőben. Lehet erre a kultúránkat fenyegető problémára azt a felelőtlen választ adni, hogy most még nem aktuális, de a tény az, hogyha nem állítjuk meg az illegális bevándorlást, akkor évtizedek múlva már késő lesz. A mostani intézkedések tehát a hosszú távú jövőről szólnak, ezt kell felismerni.

Deák Dániel úgy vélte, várható volt, Orbán Viktor szavait igyekszik kiforgatni az ellenzék. Az erkölcsi, politikai és jogi elégtétel ugyanakkor nem fenyegetés, hanem a valós társadalmi elvárás teljesítése. „A magyarok ugyanis párthovatartozástól függetlenül ellenzik a kötelező betelepítési kvótákat és a Soros-terv végrehajtását. Így azok az ellenzéki pártok és politikaiaktivista-csoportok, amelyek ennek ellenére is mindent megtesznek azért, hogy Magyarország bevándorlóországgá váljon, a magyar emberek akaratával szemben cselekednek” – fogalmazott a politológus. Ráadásul azoknak a szervezeteknek, amelyek propagálják és szervezik az illegális bevándorlást, a választást követően elfogadandó Stop Soros törvénycsomag-javaslat értelmében be kell majd szüntetniük tevékenységüket. Különösen annak fényében érdekes az ellenzéki politikusok felháborodása, hogy éppen ők azok, akik minden megszólalásukban azzal fenyegetik a kormányoldalt, hogy egy estleges kormányváltást követően mindenféle jogi alap nélkül elkobozzák a vagyonukat, és börtönbe zárják őket.

Boros Bánk Levente ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy nemzet- és hazaárulókat, azokat, akik országuk, annak állampolgárai ellen fordulnak, minden egészséges közegben megbüntetik. Jelenleg jól be lehet azonosítani azt a kört, amely identitásunk felszámolására törekszik. Őket nem lehet már politikai ellenfélként definiálni, ehelyett a közösségre, a nemzetre veszélyt jelentő aktorokként kell kezelni őket – jelentette ki az elemző.


Horváth József: A párhuzamos társadalmak kísérő jelenségeinek tanúi vagyunk nap mint nap Nyugat-Európában
A nemzeti szuverenitás megőrzése a tét

Ha egyszer felengedjük a zsilipeket, a bevándorlás visszafordíthatatlanná válik – szögezte le lapunknak Horváth József biztonságpolitikai szakértő Orbán Viktor március 15-i beszédének értelmezése kapcsán.

Magyarország volt és van is, a kérdés az, hogy lesz-e, ez a mostani választás tétje – nem véletlenül fogalmazott így a kormányfő március 15-i beszédében – mondta lapunknak Horváth József. A biztonságpolitikai szakértő szerint Orbán Viktor üzenete arról szólt, a nemzeti szuverenitásunk megőrzése most a legelső, a legfontosabb, a magyarság jövőjét, megmaradását jelentő kérdés, ezért ez a kormány kampányának a központi kérdése is. Nálunk, reformátusoknál úgy szól a tanítás, akit a Jóisten szeret, azt próbálja meg – jegyezte meg, arra utalva, úgy tűnik, a történelem ismétli önmagát, Magyarországnak ismét kulcsszerep jut Európa sorsának alakításában, s abban, hogy egyre több ember döbbenjen rá a kontinensen, nem jó az irány. Aki időt nyer, életet nyer, hisz amit az Európát sújtó népvándorlás kezelése kapcsán először a magyar kormány képviselt, az ma már egyre inkább terjed, bár a bevándorláspárti erők pozíciója ma még erősebb – vélekedett a szakértő.

Az Európai Unió és Nyugat-Európa vezetői továbbra is a kötelező kvóták ügyét szorgalmazzák, a migrációs folyamatnak csupán a humanitárius oldalát emelve ki, s ez a trend most külső segítséget is kapott az ENSZ-től – hangsúlyozta Horváth József. Egy közmű vízhálózatába elég egy ampulla mérget juttatni ahhoz, hogy tömeges pusztítást vigyen végbe, ehhez hasonlatos a bevándorlás folyamata is. Előbb csak egy kis körzetben jön létre no-go-zóna, aztán már egész kerületeket foglalnak el a bevándorlók, később teljes városokat. Az integráció e kultúrák közt lózunggá vált, a párhuzamos társadalmak pedig szülik azokat a kísérő jelenségeket, amelyeknek tanúi vagyunk nap mint nap Nyugat-Európában – fejtette ki a biztonságpolitikai szakértő.

Ha egyszer felengedjük a zsilipeket, a folyamat visszafordíthatatlanná válik – erre utalt a miniszterelnök, jegyezte meg Horváth annak kapcsán, hogy a nyugat-európai társadalmak hagyományos szövetei kezdenek felfesleni.

A helyzet ahhoz hasonlatos, hogy nem egy hülye jön szembe a forgalommal az autópályán, hanem száz, s ennek súlyos, sőt tragikus karambolok sorozata lehet csak a vége. Nem véletlenek a Visegrádi négyek egységének bomlasztására tett, külföldről is megtámogatott kísérletek, bár szerencsére Magyarország a testvéri Lengyelországgal képes vállvetve kitartani, s példát mutatni az európai embereknek – hangoztatta Horváth József.