Az egész világban visszhangzik Orbán Viktor ünnepi beszéde

Amerikai képviselő: A jogrend tisztelete és az Isten által mindenkinek megadott szabadság szeretete Magyarország és az Egyesült Államok közösen vallott értéke

MH-összeállítás – 2018.03.17. 01:05 –

Megemlékeztek március 15-ről az Egyesült Államokban is, a világsajtó pedig kiemelt figyelmet szentelt a magyar nemzeti ünnepnek és Orbán Viktor beszédének.

Az Egyesült Államok és Magyarország közös értékrendet vall: a zsidó–keresztény kultúrában gyökerező közös értékeket, a jogrend tiszteletét, az Isten által mindenkinek megadott szabadság szeretetét – jelentette ki Steve King iowai kongresszusi képviselő, amikor március 15. alkalmából amerikai politikusok méltatták a magyar nemzeti ünnepet a washingtoni Capitoliumban, majd megkoszorúzták Kossuth Lajos mellszobrát az amerikai törvényhozásnak is helyet adó épületben. Az ünnepségen Szabó László, Magyarország washingtoni nagykövete köszöntője után beszédet mondott Elisabeth Millard, az amerikai külügyminisztérium vezető helyettes államtitkár, és King mellett Andy Harris marylandi és Dennis Ross floridai képviselő, akik a kongresszus magyar kaukuszának társelnökei.

Elisabeth Millard kiemelte az Egyesült Államok és Magyarország közötti nagyon szoros szövetségesi viszonyt, külön megemlítve, hogy amerikaiak és magyarok közös erővel néznek szembe az olyan kihívásokkal, mint amilyet például Oroszország jelent. „Az Egyesült Államok szilárdan kiáll szövetségesei nemzeti szuverenitása mellett” – hangsúlyozta Millard. Az ünnepre egybegyűlteket köszöntötte Perényi Zsigmond, a Miniszterelnökség nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Eközben a világ sajtója is foglalkozott a március 15-i magyarországi eseményekkel. A Reuters leginkább Orbán Viktor beszédének azon részeit boncolgatta, amelyek a migráció megállításáról és a Magyarország közügyeibe mindenáron beavatkozni kívánó EU elleni védekezésről szóltak. „Orbán Viktor nem ijed meg az Európai Unió hatalmától. Ő mer az árral szemben is úszni, és felszólal a magyarok érdekei mellett” – idézte a hírügynökség az egyik menetelőt.

Az Express brit portál Brüsszel elleni lázadásnak látja Orbán beszédét és a Békemenet üzenetét, a szintén szigetországi liberális Guardian pedig arról írt, hogy Orbán beszédében antiszemita felhangok is voltak, amikor George Sorosról beszélt.

A Deutsche Welle a kormányfő beszédét hallgató több százezres tömegről, és „parányi” ellentüntetésekről írt. A Die Welt című német lap hírportálján „Aggódunk. Sokan elfordultak Orbántól” alcímmel közölt írásában Boris Kálnoky úgy véli, hogy bár Orbán Viktor százezreket vitt az utcára, az ellenzék pedig csak ezreket, „a kormány mégis aggódik”. A Washington Post kiemelte Orbán azon szavait, amelyek szerint a migráció előbb-utóbb kisebbségbe taszítja az európai lakosságot. Az amerikai lap szerint „masszív tömeg” vonult ki a miniszterelnök beszédére.

A budapesti március 15-i Békemeneten az idén is több száz lengyel vett részt – írja az Onet.pl lengyel portál. A tudósítás idézi a budapesti lengyel nagykövetség tanácsosát, aki felolvasta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő üdvözlő levelét, amelyben emlékeztetett a lengyel–magyar testvériség nagy pillanataira.


Hazánkkal építi a nemzetek Európáját a lengyel szenátus

Elfogadta csütörtök éjjel a Lengyelország és Magyarország Európai Unión belüli együttműködéséről szóló határozatot a lengyel szenátus, amelyben egyúttal kifejezi háláját a magyar Országgyűlés februári, Lengyelországgal szolidaritást vállaló határozatáért. A lengyel határozat a 7. cikk szerinti eljárást a politikai nyomásgyakorlásra és a tagállamok szuverenitásának korlátozására tett alaptalan és veszélyes, nemzeti hatáskörbe tartozó ügyben elkövetett próbálkozásnak nevezi. A szenátus biztosítja „a magyar testvéreket afelől, hogy viszonozza a támogatásukat azon törekvéseikben, amelyek a szuverén, független és egyenlő, egymás hagyományát, kultúráját és különbözőségét tiszteletben tartó államok közösségeként felfogott Európai Unió építését célozzák”. (UT)