Putyin a biztos befutó

Elnököt választ vasárnap Oroszorország – egyesélyes küzdelem

Őry Mariann – 2018.03.17. 01:02 –

Vasárnap estére megtudjuk, újra Vlagyimir Putyint választják-e elnöküknek az oroszok. A felmérések szerint nincs mitől tartania az államfőnek.

Oroszorország 20180317 Már készülődnek a vasárnapi voksolásra, 110 millió szavazó járulhat az urnákhoz (Fotó: Reuters - Eduard Korniyenko)

Negyedszerre is győzelemre készülhet Vlagyimir Putyin orosz államfő a vasárnapi elnökválasztáson. Friss felmérések szerint Putyin a voksok 69-73 százalékára számíthat. Még komolyabb kihívói sem szorongatják meg, tekintve, hogy a legerősebb ellenzéki jelölt, a kommunista Pavel Grugyinyin is maximum 10-14 százalékban bízhat. A tizenegy orosz időzónában 110 millió szavazó járulhat az urnákhoz, s az első eredményeket magyar idő szerint vasárnap 19 órakor ismertetik.

Putyin független jelöltként indul, de több szervezet is támogatja, köztük a kormányzó Egységes Oroszország. Putyin 1999 óta elnök, többször újraválasztották, és az alkotmányos korlátozás miatt helyet cserélt egy ciklusra Dmitrij Medvegyev kormányfővel. A módosított alaptörvény értelmében még egy hatéves ciklusra választhatják meg.

Pavel Grugyinyin párton kívüli, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja indította, a Moszkva környéki, főként a földieper-termesztéséről ismert Lenin szovhoz igazgatója. Vlagyimir Zsirinovszkij (Liberális Demokrata Párt) veterán botrányhőse az orosz politikának, agresszív kül- és belpolitikai nézeteket valló nacionalista politikus. Az egyetlen női jelölt Kszenyija Szobcsak (Polgári Kezdeményezés) volt valóságshow-műsorvezető, Szentpétervár első demokratikusan megválasztott polgármesterének a lánya. Harcba száll az elnökségért még a liberális Grigorij Javlinszkij (Jabloko), a nacionalista és kommunista nézeteket vegyítő Szergej Baburin (Oroszországi Össznépi Szövetség), a kommunista Makszim Szurajkin (Oroszország Kommunistái) és Borisz Tyitov (Növekedés Pártja) pezsgőgyáros is.


Moszkva válaszolt Londonnak

Oroszország brit diplomaták kiutasításával válaszol a huszonhárom orosz külszolgálati tisztségviselő kiutasítására,  jelentette ki tegnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Theresa May szerdán jelentette be az orosz diplomaták kiutasítását, a magas szintű, kétoldalú diplomáciai érintkezés felfüggesztését, valamint azt, hogy az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot a brit királyi család és a kormány tagjai bojkottálják, miután Nagy-Britanniában megmérgezték Szergej Szkripal volt kettős ügynököt és lányát, ami mögött a brit miniszterelnök szerint „nagy valószínűséggel” Oroszország áll.