Rasszista menedéknyújtás

Ausztrália segítene a dél-afrikai fehéreknek, Pretoria kirekesztést kiált

Veczán Zoltán – 2018.03.17. 01:00 –

Parázs vitában áll Ausztrália és a Dél-afrikai Köztársaság, amióta Ausztrália az afrikai országban zajló fehérellenes terrorcselekmények miatt felvetette, hogy valamiféle menekültvízumot adhatna az üldözött búr farmereknek. A felajánlást Pretoria rasszistának minősítette, az ausztrálok azonban visszautasították a vádakat.
A Dél-afrikai Köztársaságban az apartheid rendszer felbomlása óta egyre erőteljesebb a revansista, fehérellenes rasszizmus a fekete többség részéről. A lakosság tíz százaléknál kevesebb részét kitevő búr és angol anyanyelvű fehérek ugyanis kiterjedt birtokokon gazdálkodnak, így, bár politikai és a gazdaság többi részét érintő pozícióikat nagyrészt elvesztették, a mezőgazdasági termelésre fogott földek 72 százaléka fölött még mindig ők diszponálnak, kivívva a fekete tömegek haragját.

A rendőrségi statisztika szerint tavaly és tavalyelőtt 74 farmerrel végeztek, többségük fehér volt, most pedig, a Jacob Zuma elnök leváltása után felerősödő, földreformot követelő szélsőbaloldali fekete lobbi követelésére a pretoriai kormány a fehér farmerek földjeinek kompenzáció nélküli elvételét tervezi. A News.com.au hírportál hosszas riportban számol be a farmereket érő erőszakról, s arról ír, hogy a gyilkosságot sokszor kínzások is kísérik.

A rasszizmus egyébként nem csak a fehérek ellen irányul az országban: a szomszédos államokból vendégmunkásként érkező feketék sokszor ugyanúgy lincselés és pogromok áldozataivá váltak az elmúlt években.

Mindenesetre a fehér bőrű dél-afrikaiaknak Peter Dutton ausztrál belügyminiszter kínált menedéket a héten, mondván, egy civilizált országba, Ausztráliába költözhetnek a hazájukban uralkodó borzalmas körülmények elől, és dolgozik azon, hogy humanitárius vagy menekültvízumért folyamodhassanak.

A dél-afrikai külügyminiszter, Lindiwe Sisulu erre reagálva berendelte az ausztrál nagykövetet, és követelte rajta keresztül Dutton „sértő kijelentésének visszavonását”, az ausztrál kormány azonban elutasította a vádakat.