Jogellenes Márki-Zay Péter diktafonos tevékenysége

Egy polgármesternek semmilyen törvényi felhatalmazása nincs arra, hogy titokban vagy nyíltan beszélgetéseket vegyen fel - emelte ki Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos

MH – 2018.03.14. 16:05 –

Több ponton is támadható Márki-Zay Péter diktafonos tevékenysége - húzta alá Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos a Vásárhely24-nak adott interjúban.

„A diktafonnal rögzített hangfelvétel személyes adatnak minősül. Egy polgármesternek semmilyen törvényi felhatalmazása nincs arra, hogy titokban vagy nyíltan beszélgetéseket vegyen fel, mert ehhez az érintettek tájékozott hozzájárulása szükséges. A hivatal dolgozói esetében azonban még a hozzájárulás sem releváns” – nyilatkozta a Vásárhely24-nek Péterfalvi Attila. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint Márki-Zay Péter tevékenysége jogellenes adatkezelésnek minősül, amikor a hivatal dolgozóival, külső személyekkel, üzletemberekkel vagy más politikusokkal folytatott beszélgetéseit diktafonnal rögzíti.

Mint arról a város korábbi aljegyzője a Vásárhely24-nek adott interjújában beszámolt: Hódmezővásárhely polgármestere rendszeresen bekapcsolt hangrögzítővel beszélgetett az emberekkel. A jogásznő – mint az interjúban elmondtaazon sem lepődne meg, ha a polgármester később összevagdosott, manipulált felvételekkel állna elő. Bár Márki-Zay szerint a volt aljegyző szinte minden mondata hazugságokat tartalmaz, később a sajtónak elismerte: valóban használja a diktafonját.

Péterfalvi Attila szerint a legjobb lenne, ha Márki-Zay Péter belátná, hogy a beszélgetések rögzítése jogellenes és befejezné ezt a tevékenységet. Az adatvédelmi biztos szerint a polgármester diktafonos hangrögzítése több ponton is támadható. Először, csak az érintett személyek beleegyezésével készíthet bárki is hangfelvételeket, titokban nem. Másodszor, a polgármester nyilatkozzon arról, hogy mihez kezd ezekkel a felvételekkel! Adjon magyarázatot arra: mi a célja ezzel a kétes eljárással!

A NAIH elnöke aláhúzta, egy polgármester nem a titkosszolgálatnak dolgozik: semmilyen jogosítványa nincs a titkos adatgyűjtésre.

Forrás: vasarhely24.com