Rengetegen várakoznak a szerb-magyar határon

A következő hónapokban sem várható a migrációs nyomás csökkenése

MH/origo.hu – 2018.03.14. 10:49 –

Több ezer illegális bevándorló várakozik Szerbiában, és a jó idő beálltával arra készülnek, hogy megpróbáljanak bejutni az Európai Unióba - írja az Origo a Világbank legfrissebb elemzésére hivatkozva.

Az elemzés szerint szerint csak Szerbiában több mint ötezer migráns várakozik arra, hogy továbbmenjen. Ezeknek az embereknek a 62 százaléka érkezett Afganisztánból, 13 százaléka Irakból, 12 százaléka Pakisztánból éscsupán öt százaléka Szíriából. Mivel közeledik a tavasz, ezért meglehetősen nagy a valószínűsége annak, hogy ezek az emberek útra kelnek. 

A Világbank elemzéséből kiderült az is, hogy 2017-ben több mint 65 millió embernek kellett elhagynia az otthonát, de közülük csupán 22,5 millió fő tekinthető menekültnek. Ezeknek a menekülteknek körülbelül a fele Szíriából, Afganisztánból, Dél-Szudánból és Szomáliából keltek útra. Arról a több mint 40 millió főről, akik nem számítanak menekültnek, nem sokat lehet tudni.

Szerbiában egyébként az illegális bevándorlókat befogadó központokban helyezték el. A jó idő beköszöntével érezhetően megnőtt a migránsok jelenléte már napközben is, és a határok felé tartók száma is megnövekedett. A humanitárius szervezetek jelentése szerint múlt vasárnap indultak el eddig a legtöbben, 140 főt jeleztek. A magyar határ mellett a horvát határ felé indultak a legtöbben, de megnyíltak a folyosók Bosznia felé is, ami már – a magyar, a horvát és a román határ mellett – a negyedik útvonal – jelentette Szerbiából a köztévé tudósítója.

Elmondta azt is, hogy a bosnyák rendőrség múlt vasárnap már azt jelezte, hogy egy 28 fős csoportot fogtak el, és egy befogadó központba szállították a migránsokat. Legtöbben a horvát határ irányába indulnak, és Horvátországon keresztül próbálnak meg továbbjutni, deez nem jelenti azt, hogy a migránsok később nem tűnnek fel a magyar vagy a román határnál.Az útvonalak bővültek, a módszerek pedig változtak. A migránsok a „kamionos módszert" használják, amikor nem saját szervezésben próbálnak feljutni a kamionra, hanem a sofőr segítségével, embercsempész révén. Ezért az útért 4 ezer eurót kérnek egy migránstól – közölte az M1 tudósítója.

Megsokszorozódhat Szerbiában az Iránból légi úton érkező migránsok száma

Huszonhét év után ismét van közvetlen légi összeköttetés Teherán és Belgrád között. Az irániak pedig vízum nélkül utazhatnak, vagyis mindössze néhány óra alatt Európába érnek. Sokan turistaként szállnak fel a járatokra, azonban vissza már nem mennek, inkább megpróbálnak migránsként Nyugat-Európába jutni. 

A Teherán-Belgrád járatra hónapokra előre elkeltek a jegyek, és hasonló az érdeklődés a másik légitársaság járata iránt is. Azok a bevándorlók, akik megérkeznek a szerb fővárosba, sokszor a magyar határ felé veszik az irányt. Azt mondják,a jobb idő beköszöntével már könnyebben átvészelik az éjszakákat, így egy-egy sikertelen próbálkozás után, nem probléma kivárni a következő lehetőséget.

(Origo)