„Juhász Péternek azonnal távoznia kell a közéletből”

Az Együtt elnökének bántalmazási ügyében tegnap nyomozást rendelt el a rendőrség

Pálfy Dániel Ábel – 2018.03.14. 00:44 –

Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy egy politikus, aki bántalmazta volt élettársát, képviselőjelöltként indul a választásokon – mondta lapunknak Király Nóra, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület alapítója. A szervezet aláírásgyűjtést indított, hogy Juhász Péter, az Együtt elnöke távozzon a közéletből.

Király Nóra 20180314 Az egyesület alapítója nem tud azonosulni a genderideológiával (Fotó: Kiralynora.hu)

Csaknem ötezren írták alá eddig azt a petíciót, melyet a Mindennapok Női Szemmel Egyesület indított azért, hogy Juhász Péter, az Együtt elnöke távozzon a közéletből, miután kiderült, bántalmazta volt élettársát. Király Nóra, az egyesület alapítója, Újbuda alpolgármestere lapunknak elmondta, sok más magyar nővel együtt megdöbbentőnek tartja az esetet. Úgy látja, az Együtt elnökének a történtek nyilvánosságra kerülése óta a témával kapcsolatos megnyilvánulásai igencsak zavarosak, bár a dulakodás tényét még ő maga is beismerte. Király Nóra szerint az ügy kirobbanása után Juhásznak azonnal távoznia kellett volna a közéletből, ehelyett azonban egyéni választókerületben, pártja listavezetőjeként indul a választáson. Úgy fogalmazott: „A legtöbb magyar nővel és anyával együtt azt gondoljuk, hogy emellett nem mehetünk el szó nélkül, ezt nem szabad hagynunk, ezért egyesületünk petíciót indított, melyben felszólítjuk Juhász Pétert, hogy távozzon a közéletből! Ha mindezt nem teszi meg magától, bízunk benne, hogy sok száz, sok ezer magyar nő, anya vagy akár férj nyomására fogja megtenni.” Juhász Péter dulakodási botránya ügyében tegnap nyomozást rendelt el a rendőrség, személyi szabadság megsértésének gyanújával.

Király Nóra arra a kérdésünkre, mi a véleménye arról, hogy a liberális oldal régóta követeli az isztambuli egyezmény ratifikálását, arra hivatkozva, hogy az segítené a nőkkel szemben elkövetett erőszakos cselekmények visszaszorítását, azt válaszolta: „Úgy gondolom, minden lehetséges eszközzel küzdenünk kell a nők elleni erőszakos cselekmények visszaszorításáért! Az isztambuli egyezménynek azonban több kétséges pontja van, pél­dául, amely a férfiak és nők hagyományos szerepének megszüntetéséről és társadalmi nemekről beszél, azaz a genderideológia jelenik meg benne, amivel konzervatív emberként nem tudok azonosulni. Támogatni kell a nemek egyenlőségét, de ez nem egyformaságot jelent, nem azonos a férfiak és nők közötti különbségek tagadásával.”

Király Nóra, aki egyben a Fiatal Családosok Klubjának alapítója, beszélt arról is, hogy a környezetében élő családosok támogatják a kormány migrációs válság megoldása érdekében tett erőfeszítéseit. „Nem akarjuk, hogy bárki veszélyeztesse gyermekeink, unokáink jövőjét. A betelepítési kvóta nemhogy megoldaná a problémát, még inkább elmélyíti azt, ezért határozottan elutasítjuk”- fogalmazott. Hangsúlyozta, míg más – főként nyugat-európai – országok bevándorlással kezelik demográfiai problémáikat, kitéve magukat a párhuzamos társadalmak kialakulásának, kultúrájuk, életformájuk, identitásuk veszélyeztetésének, Magyarországon nő a születések száma, amiben a jelenlegi kormány családpolitikai intézkedései nagy szerepet játszanak.

Király Nóra tegnap az LMP székháza előtt arra kérte Szél Bernadettet, a párt társelnökét és minden LMP képviselőjelöltet, hogy írja alá petíciójukat. Az aláírásgyűjtő íveket átadta Apostol Klaudiának, az LMP képviselőjelöltjének, aki azt mondta, akkor tudná aláírni a petíciót, ha a kormányoldal támogatná az isztambuli egyezmény ratifikálását.


Indoklás helyett hallgat Bangóné

Király Nóra tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője és Dunai Mónika, a Fidesz–KDNP képviselőcsoportjának tagja is aláírta már a Juhász Péter távozását követelő petíciójukat. Szerettük volna megkérdezni Bangóné Borbély Ildikót, a szocialisták csepeli-soroksári képviselőjelöltjét, miért döntött úgy, hogy aláírásával támogatja a kezdeményezést valamint, hogy mi a véleménye azokról a politikusokról, akik nem vagy csak feltételekkel támogatják azt. Az MSZP képviselője azonban még kérdéseinket sem volt hajlandó meghallgatni, csak annyit közölt lapunkkal, hogy nem hajlandó nyilatkozni az ügyben. Bangónén kívül egyébként egyetlen női baloldali politikus sem írta alá a petíciót.