Salvini visszaadná az európaiak hitét

„Az olasz választás megmutatta, hogy a király meztelen”

Őry Mariann – 2018.03.14. 00:41 –

Élesen bírálta az Európai Uniót az olasz Északi Liga elnöke, aki kormányra kerülve újratárgyalná az országa gazdaságát szorongató megállapodásokat Brüsszellel. Matteo Salvini a „brüsszeli propaganda” ellen is kikelt strasbourgi sajtótájékoztatóján.

Salvini 20180314 A legerősebb jobboldali párt vezetője nekiment a „brüsszeli propagandának” (Fotó: Europarl.Europa.eu)

Nagy érdeklődés mellett tartott sajtótájékoztatót tegnap az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének margóján Matteo Salvini, a hó eleji választásokon az olasz jobboldal legerősebb pártjának választott Északi Liga (Lega Nord) elnöke. Salvini élesen bírálta az Európai Unió intézményrendszerét, ami „brüsszeli propagandát” hirdet, de szerinte a 2019-es EP-választásokon az emberek visszavehetik az identitásukat. Az olasz választás Salvini szerint „megmutatta, hogy a király meztelen”. Úgy fogalmazott, „az uniós politika elrabolta tőlünk a jövőhöz és a reményhez való jogunkat”. A jobboldali politikus kitart amellett, hogy Olaszországnak ki kell lépnie az eurozónából, de nem támogat egy hirtelen, éles váltást. Kiemelte, kormányfőként fő céljai közé tartozna újratárgyalni a megállapodásokat a költségvetési korlátozásokkal, bankrendszerrel és kereskedelemmel kapcsolatban. A politikus szerint az Európai Unió eredetileg az egyenlők szövetségének indult, a mai EU azonban rombol. „Mi vagyunk az európai álom újjáépítői. Szerintem azok rombolnak, akik most az Európai Bizottságban ülnek”. A március 4-i olasz választásokon a jobbközép koa­líció végzett az élen, a legerősebb párt azonban az Öt Csillag Mozgalom. Megfigyelők hosszú ideig tartó kormányalakításra számítanak.

Az Európai Parlamentben Salvini pártja a Nemzetek és Szabadság Európája (ENF) nevű jobboldali, euroszkeptikus frakció tagja. Ide tartozik még az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), a holland Szabadságpárt (PVV), a Flamand Érdek (Vlaams Belang) és a francia Nemzeti Front is, ami – ha a párttagság is támogatja az elnök, Marine Le Pen javaslatát – nemsokára már a Nemzeti Gyülekezés, azaz Rassemblement National névre fog hallgatni.


Gál Kinga: A kvóta nem megoldás

„Nem lehet a tagállamoktól elvenni azt a jogot, hogy eldöntsék, kit fogadnak be területükre és kit nem. Nem szabad egy tagállamra sem rákényszeríteni, hogy bevándorlóországgá váljon” – jelentette ki Gál Kinga fideszes EP-képviselő az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. Hangsúlyozta: semmilyen kvótarendszer nem lesz képes megoldani Európa bevándorlási problémáját, hiszen azt meghívóként értelmezik az indulásra váró migránsok százezrei. Gál Kinga szerint Európának vissza kell szereznie a külső határai feletti teljes ellenőrzést, amely alapfeltétele az illegális migráció megállításának, s a szolidaritás megnyilvánulásának kellene tekinteni a külső határok védelmét.