Nem szűnik Európában az erőszakhullám

Újabb migráns által elkövetett bűncselekmény történt Bécsben, ezúttal egy afgán férfitámadt rá egy rendőrre az osztrák parlament ideiglenes épületének közelében

Harle Szilvia – 2018.03.14. 00:40 –

Folytatódik a migránsok által elkövetett erőszaksorozat Európában. Bécsben tegnap egy afgán férfi támadt rendőrre, és a kontinens más országaiban sincs rend. A bajorországi Rosenheimben eritreai bevándorló késelt meg egy 16 éves lányt, mialatt Németországban továbbra sem csökken a migrációs nyomás.

Az elmúlt egy hétben szinte nem telt el úgy nap, hogy a bécsi rendőrség ne adott volna hírt újabb, bevándorló hátterű ember által elkövetett bűncselekményről. Legutóbb tegnap reggel egy afgán férfi támadt rá egy rendőrre az osztrák fővárosban. A helyi közmédia közlése szerint az incidens az osztrák parlament ideiglenes épülete közelében történt, a bécsi Heldenplatzon. A 26 éves afgán gyanúsított beszélgetni kezdett a rendőrautóban ülő rendőrrel, majd megragadta a ruháját, és megpróbálta kirángatni az autójából. Az egyenruhás paprikaspray-vel fújta le az elkövetőt, akit őrizetbe vettek. A hatóságok egyelőre nem tudják, miért támadt rendőrre a férfi.

Ez már a negyedik olyan támadás volt az elmúlt hét nap leforgása során Bécsben, amelyet migráns hátterű személy követett el. Múlt szerdán egy afgán férfi késelt meg egy háromtagú családot és egy szintén afgán férfit. Szombaton egy algé­riai férfi szúrta meg honfitársát, míg hétfőre virradóra egy 26 éves, sajtóhírek szerint egyiptomi származású férfi támadt rá egy osztrák katonára, aki agyonlőtte támadóját.

Heves reakciókat váltott ki a napokban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Bécs romló közbiztonságáról szóló videója, azonban úgy tűnik, az osztrákok többsége egyetért a magyar miniszterrel. Ezt mutatja a Kleine Zeitung osztrák lap hétvégén készített felmérésének eredménye is: olvasóinak 69 százaléka ugyanis egyetért Lázárral.

Nem példátlan Európában az osztrák fővárosban zajló erőszakhullám, a közelmúltban a kontinens több országában is súlyossá vált a helyzet. A hétvégén a bajorországi Rosenheim egyik szórakozóhelyén egy 22 éves eritreai férfi, minden előzmény nélkül, késsel támadt egy 16 éves lányra, aki súlyosan megsérült – írta a Wasserburger Stimme című helyi híroldal. A gyanúsítottat a rendőrök őrizetbe vették.

Németországban egyébként továbbra sem csökken a migrációs nyomás, a Focus című lap, a szövetségi hírszerző szolgálat elemzésére hivatkozva azt írta, az elmúlt fél évben ismét növekedni kezdett a balkáni útvonalon illegálisan Európába érkezők száma, az útvonalon havonta tizenötezer illegális migráns jut be Németországba. Ezzel kapcsolatban Stephan Mayer, a belügyminiszter jövendőbeli államtitkára a Focusnak azt mondta, az állam minden igénybe vehető jogállami eszközzel fel fog lépni az illegális bevándorlással szemben.

Időközben a franciaországi Grenoble-ben öt embert kapcsolt le a rendőrség, akik a gyanú szerint radikális harcosokat toboroztak szí­riai iszlamista csoportok számára.

Nagy-Britanniában pedig egy országos pakisztáni leánykereskedő-szervezetet derítettek fel, a bűnözők a Daily Mail szerint több száz fiatal lányt bedrogoztak, megvertek és bezártak, egyszer pedig a gyilkosságtól sem riadtak vissza. A rendőrség hét embert vett őrizetbe.


Fenyegetőznek a németországi kurdok

Miután a német rendőrség a hétvégén többször is összecsapott kurd tüntetőkkel, egy németországi ifjúsági kurd szervezet megesküdött, hogy „rommá és hamuvá” változtatja Európa utcáit – írta hétfőn a Deutsche Welle. A hírportál cikke szerint a kurd közösségek év eleje óta tiltakoznak amiatt, hogy Ankara offenzívát indított a szíriai Afrín városa ellen, amely a kurdok kezén van. Az ostrom híre komoly feszültségeket keltett, Németországban, ahol nagyszámú török és kurd kisebbség él. A hétvégén három kurd fiatal Molotov-koktélokkal felgyújtott egy főként törökök által látogatott mecsetet, s Németország több pontján történt gyújtogatás és összecsapás.