Közel a végjáték: körbezárta Afrínt a török hadsereg

Tovább nyomulnak Ankara csapatai Szíria kurdlakta részein, állítólag már több mint háromezer fegyveressel végeztek. Párizs tiltakozott, az oroszok Washingtonnak szúrtak oda

Veczán Zoltán – 2018.03.14. 00:35 –

Több mint háromezer kurd fegyveressel végeztek az Afrínt ostromló török csapatok, a lázadó fegyveresek pedig menekülő civileket ölnek. A franciák szóban ismét védelmükbe vették a kurdokat, ezalatt Moszkva és Washington Kelet-Gúta miatt feszült egymásnak.

Kelet-Gúta 20180314 A középkorba bombázták vissza a harcoló felek az ostromlott Kelet-Gútát (Fotó: Reuters - Bassam Khabieh)

Diadaljelentés-szerű közleményben számolt be a török hadsereg vezérkara kedden arról, hogy katonái körbezárták az Olajág hadműveletben lerohant északnyugat-szí­riai Afrínt, a kurdok helyi központját. A kommüniké szerint a törökök már hétfőn körbevették a város központját és stratégiai részeit, közben 3393 „terroristával” végeztek.

A január 20-án indított török támadás indoka, hogy Ankara az ott tevékenykedő kurd Népvédelmi Egységeket (YPG) a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábjaként tartja számon, s ellenük harminc kilométeres „biztonsági zónát” akar létrehozni a szír–török határon.

Az Emberi Jogok Szíriai Meg­figyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet hozzátette, a 700 ezer bekerített ember egyetlen menekülési útvonala is török ágyúk csövének kereszttüzében fekszik. Az YPG tagadta, hogy kilátástalan lenne a helyzete, ugyanakkor a körbezártság tényét elismerte.

Párizs tiltakozott az afríni civil lakosság veszélyeztetése miatt, Jean- Yves Le Drian külügyminiszter a párizsi nemzetgyűlésben kelt ki kedden az Iszlám Állam legyőzését hátráltató török hadművelet ellen.

A nyolcadik évébe lépő szíriai polgárháború továbbra sem vesztett öldöklő lendületéből, a UNICEF jelentése szerint legkevesebb ezer gyerek halt vagy sebesült meg az országban zajló harcokban az év első két hónapjában, sokan maradandó sérüléseket, akár végtagvesztést is szenvedtek. Az OSDH szintén hétfőn beszámolt arról, hogy több mint 350 ezer halálos áldozatot szedtek eddig a harcok.

Időközben tizenhét család 76 tagja – köztük 49 gyerek – hagyhatta el épségben a szíriai lázadók kezén lévő Kelet-Gúta térségét a humanitárius folyosón. Erről a szíriai orosz békéltető központ parancsnoka, Jurij Jevtusenko vezérőrnagy beszélt, aki hangsúlyozta, hogy fegyveresek ismét tüzet nyitottak a békés elvonulás ígéretében bízó civilekre. Kafr Batna településen öt emberrel végeztek is a milicisták, amikor a civilek azért tüntettek, hogy elhagyhassák a települést.

Kelet-Gúta térképasztala fölött pedig ismét orosz–amerikai szkanderezés kezdődött, ezúttal Moszkva közölte, hogy katonai válaszlépéseket tesz, ha az amerikaiak légi csapásai orosz életeket veszélyeztetnének – ezzel Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet fenyegetésére reagáltak, aki közölte, ha az ENSZ nem lép, az amerikaiak csapást mérnek a szír kormányerőkre.