Még majd egy hétig kérhető a bevallástervezet postázása

Idén már csaknem ötmillió azoknak a száma, akiknek a személyi jövedelemadó-bevallását a NAV készíti el, kiegészíteniük az áfás magánszemélyeknek és az őstermelőknek kell

M. Orbán András – 2018.03.14. 00:32 –

Ügyfélkapu-regisztráció nélkül majdnem egy hétig kérhető a személyi jövedelemadó-tervezet postázása, az elektronikus felületre regisztráltak pedig már hozzáférhetnek a bevallástervezetükhöz – közölte a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV). Az adóhatóság egyre többek válláról veszi le a terhet, eddig csaknem félmillióan kérték a tervezet postázását.
Még hat napig, március 19-ig kérhetik az szja-bevallási tervezet postázását levélben, SMS-ben vagy az adóhatóság honlapján kitölthető űrlapon azok, akiknek nincs ügyfélkapujuk – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A tervezetek kézbesítése április 30-ig megtörténik.

Az ügyfélkapuval rendelkezők a tervezett határidőhöz képest korábbtól, már egy hete hozzáférnek a NAV által elkészített adóbevallási tervezethez, és szükség esetén módosíthatják vagy kiegészíthetik az adóhatóság weboldalán és a magyarorszag.hu-ról elérhető oldalon – közölte az adóhatóság. Ha valaki a tervezet elérhetősége előtt elkészítette és benyújtotta az szja-bevallását a 17SZJA nyomtatványon, akkor a NAV által készített bevallási tervezetet figyelmen kívül hagyhatja – közölte a NAV. Március 19-e után a tervezet már csak személyesen kérhető az adóhatóság ügyfélszolgálatain, vagy ügyfélkapunyitás után bármikor hozzáférhető elektronikusan is. További információ a nav.gov.hu/szja/szja oldalon olvasható, vagy általános tájékoztatás kérhető a NAV infóvonalán, a 1819-es telefonszámon.

Ahogyan írtuk, a tavalyi mintegy négymilliónál közel egymillióval több szja-bevallási tervezetet készít az idén az adóhatóság, jelentősen bővült azoknak a köre, akiknek leveszi ezt a terhet a válláról a NAV. A nyilvántartásában szereplő adatok alapján a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek is összeállítja a bevallástervezetét. Ezt ki kell egészíteniük az önálló, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel, magánszemélyek esetében pedig amennyiben módosítást, kiegészítést nem tesznek május 22-éig, tervezetük a végleges adóbevallásukká válik. Eddig csaknem félmillióan kérték a postázást, ötvenezerrel többen, mint tavaly ilyenkor.