Tokió tárgyalna Észak-Koreával

Japán új politikai irányvonalat készül elfogadni Phenjannal szemben

MH/MTI – 2018.03.13. 15:51 –

Tokió egy japán-észak-koreai csúcstalálkozó lehetőségét vizsgálja, miközben új politikai irányvonalat készül elfogadni a phenjani rezsimmel szemben - mondták el japán kormányzati források kedden.

A döntésre azt követően került sor, hogy Szuh Hun dél-koreai hírszerzési vezető tájékoztatta a japán kormányt phenjani és washingtoni látogatásának eredményeiről.
Abde Sindzó japán miniszterelnök kabinetje korábban óva intett a párbeszédtől Észak-Koreával, de most úgy véli, hogy új esély adódott a Phenjan parancsára évtizedekkel korábban elrabolt japán állampolgárok ügyének felgöngyölítésére - árulták el a források.
A dél-koreai elnöki palota keddi közleménye szerint Abe azt mondta Szuhnak: nem hiszi, hogy Észak-Korea a korábbiakhoz hasonlóan most is időhúzásra használná a diplomáciát. Phenjan előzőleg sokszor azért ült tárgyalóasztalhoz, hogy időt nyerjen rakéta- és atomprogramja fejlesztésére.
"Ha meg akarjuk oldani a túszejtések kérdését, nélkülözhetetlen a közvetlen párbeszéd Kim Dzsong Unnal" - mutatott rá a miniszterelnöki hivatal egyik tisztségviselője. A csúcstalálkozóra a két ország kapcsolatainak helyreállítása érdekében is szükség lenne - tette hozzá egy vezető kormánytisztségviselő.
Legutóbb 2004-ben voltak legmagasabb szintű tárgyalások a felek között, amikor Koizumi Dzsunicsiró japán kormányfő találkozott a néhai Kim Dzsong Illel Phenjanban.
Év eleje óta az enyhülés jelei mutatkoznak a Koreai-félszigeten. Phenjan számos békülékeny gesztust tett, amelyeket Szöul kedvezően fogadott. A szöuli elnöki hivatal bejelentette, hogy Mun Dzse In államfő április végén találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel az országaikat elválasztó demarkációs vonalon. Több mint egy évtizede nem tartottak legfelsőbb szintű tanácskozást Dél-Korea és Észak-Korea között. A phenjani vezetővel Donald Trump amerikai elnök is tárgyalni készül, találkozójukra várhatólag május végéig sor kerül.
Abe a következő hónap elején az Egyesült Államokba utazik, hogy egyeztesse országa Észak-Korea-politikáját Trumppal. 
"Ha csúcstalálkozóra kerül sor Japán és Észak-Korea között, akkor figyelemmel kell kísérnünk az Egyesült Államok és Dél-Korea lépéseit" - tájékoztatott egy kormányzati forrás.