Gyorsul Hazánk Felzárkózása A Fejlettebb Tagállamokhoz

Varga Mihály hangsúlyozta, a magyar gazdasági növekedés úgy valósult meg, hogy közben az ország nem adósodott el, nem adott el állami vagyontárgyakat

Gazsó Rita – 2018.03.13. 01:37 –

A béremelésre és adócsökkentésre épülő gazdaságpolitika eredményeként olyan bővülést ért el a magyar gazdaság, amellyel hazánk felzárkózott a közép-európai országok teljesítményéhez. A kormány feladata, hogy stabilabbá és tartósabbá tegye ezt a növekedést – hangsúlyozta Varga Mihály.

Varga Mihály 20180313 A kormány célja, hogy a Kárpát-medencében olyan gazdasági tér alakuljon ki, amely belátható időn belül eléri a nyugati országok szintjét – mondta a miniszter (Fotó: Ficsor Márton)

A magyar kormány nem ország-, hanem nemzetstratégiában gondolkodik, ez áll a politikai akarat mögött és jelenik meg a mindennapok gyakorlatában – hangsúlyozta tegnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Kárpát-medencei Gazdasági Konferencián és Kiállításon.

A kormány célja, hogy a Kárpát-medencében olyan gazdasági tér alakuljon ki a befektetések és üzleti kapcsolatok erősítésével, amely belátható időn belül eléri a nyugat-európai országok gazdasági integrációjának szintjét – jelentette ki. A tárcavezető az elmúlt időszak eredményeiről azt elmondta, a kormány intézkedéseinek köszönhetően az ország külső adóssága gyors mértékben csökken, az államháztartási hiány is stabilan két százalék körüli, az adósságráta is mérséklődött. Kitért arra is, hogy Magyarország felzárkózása a fejlettebb tagállamokhoz képest gyorsult, a gazdaság bővülése jelentős mértékű – adta hírül a távirati iroda. Ennek eredményeképp Magyarország GDP-je tavaly több mint húsz százalékkal haladta meg a 2010-es szintet, illetve csaknem 14 százalékkal múlta felül a 2014-est – tette hozzá.

Emlékeztetett, a magyar gazdaságnak a tavalyi volt az első éve, amikor a kiviteli eredmények tekintetében százmilliárd euró feletti összeget ért el. Rámutatott, a gazdasági növekedés úgy valósult meg, hogy eközben az ország nem adósodott el, nem adott el állami vagyontárgyakat. Jelezte, a gazdasági növekedéssel párhuzamosan, a kormány támogató politikájának is köszönhető, hogy Magyarországon a munkaerő-piaci folyamatok is igen kedvezően alakultak az elmúlt években. A hatéves bérmegállapodás eredményeként 12,9 százalékkal emelkedtek a bérek, és a rendszerváltozás óta nem látott, négy százalék alatti szintre mérséklődött a munkanélküliség, hetvenezer fővel nőtt a foglalkoztatás – folytatta a tárcavezető, hozzátéve, a kormány feladata, hogy stabilabbá és tartósabbá tegye ezt a növekedést.

A magyar gazdaság eredményei­ben nagy szerepe volt a kormány gazdasági növekedést támogató intézkedéseinek, így az adócsökkentéseknek, a munkavállalást támogató lépéseknek és az ipari termelés erősödését szolgáló programoknak is – tudatta Varga Mihály. Az adócsökkentés eredményeinél rámutatott, ma Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó Európában. Az ipari termelés fejlődését szolgáló programok eközben a termelékenység javítását, a szaktudással rendelkező munkavállalók számának emelését, a kis- és középvállalkozások megerősödését célozzák – mondta. A magyar kormány ugyanakkor nemcsak az országhatáron belül, hanem az azon kívül élő magyarság gazdasági előrejutásában is érdekelt, ezért lehetőséget kell teremteni arra, hogy a Kárpát-medencei vállalkozók az eddiginél eredményesebben vegyenek részt a piaci versenyben – hangsúlyozta.