Drágulást hozhat a védővám

Akár a kereslet csökkenését is eredményezheti az intézkedés

M. Orbán András – 2018.03.13. 01:36 –

Beláthatatlanok az amerikai védővámok következményei a Magyar Acél- és Fémkereskedők Egyesülete szerint. Az Európai Unió nem ijedt meg a „protekcionista fenyegetésektől”, és szükség esetén meg fogja magát védeni – mondta Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos.
Az amerikai importvám-intézkedés segíti ugyan az amerikai gyártókat, az így kiszorult importtermékek azonban más piacokon – többek között az Európai Unióban (EU) – jelennek majd meg – mondta Fazekas Roland, a Magyar Acél- és Fémkereskedők Egyesületének (MAFE) elnöke és a Carboferr Zrt. vezérigazgatója. Szerinte a védővámok bevezetésének legnagyobb vesztesei a nagy gyártási kapacitással rendelkező vagy nyersanyagban gazdag országok – például Brazília, Oroszország, India – lehetnek.

Fazekas Roland a vám mértékével csaknem azonos mértékű áremelkedésre számít az Egyesült Államokban. Az intézkedés azt szolgálja, hogy az acélipar jelenlegi 73 százalékos kapacitáskihasználtsága nyolcvan százalékra emelkedjen, azonban ha az egyes acélipari termékek ára negyedével emelkedik, akkor az a forgalom csökkenését eredményezheti, mivel a magasabb árak alacsonyabb kereslethez vezetnek.

Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos hangsúlyozta: a mindenki számára előnyös nyitott kereskedelem védelmében számít azokra az országokra, amelyekkel az EU szabadkereskedelmi egyezményt kötött vagy legalábbis folyamatban vannak a tárgyalások, például Japánra, Kanadára és Mexikóra. A svéd uniós biztos szerint, egyesek „a kereskedelmet hibáztatják a globalizáció fájdalmaiért, bűnbakként mutogatnak rá, azt gondolják, lehetséges falak és határok mögött élni”.

Szintén a kereskedelemhez kapcsolódó hír, hogy az unióban bejelentett veszélyes termékek többsége úgynevezett harmadik országból származik, többségük, 53 százalékuk Kínából – derült ki az Európai Bizottság tegnapi jelentéséből. A forgalomból kivont termékek listáját a játékok vezették.