Jelen vannak az EBESZ megfigyelői Kárpátalján, az ukrán hatóságok cáfolata ellenére

A megye nem egyezett bele az állandó misszió megnyitásába

MH/MTI – 2018.03.12. 16:35 –

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nyugat-ukrajnai missziója közölte, hogy fokozta megfigyelői tevékenységét a kárpátaljai Ungváron és környékén. A Kárpátalja megyei közigazgatási hivatal szerint a hivataltól nem kértek engedélyt állandő megfigyelő misszió megnyitására és a megye ilyenbe nem egyezett bele.

Az ukrán médiában a megfigyelők körül kibontakozó vitára reagálva az EBESZ Ivano-Frankivszkban állomásozó speciális megfigyelő missziója vasárnap este közleményben tudatta: tekintettel a közelmúltban Ungváron és környékén történtekre, "fokozta megfigyelői tevékenységét" az adott térségben, és a jelentéseiben beszámolt annak eredményeiről.

Az EBESZ szerint nyugodt a helyzet Kárpátalján
Alexander Hug, az EBESZ ukrajnai megfigyelő missziójának első vezetőhelyettese hétfőn arról tájékoztatott, hogy a szervezet fokozta megfigyelői tevékenységét Ungváron a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházát februárban ért támadások miatt, és jelezte, a helyzet jelenleg a régióban nyugodt.
A Novoje Vremja országos ukrán rádiócsatornának nyilatkozva Hug azt is elmondta, hogy az EBESZ-misszió az utóbbi hetekben utánajárt a KMKSZ-székházat ért incidensekkel kapcsolatos információknak. "Megfigyeléseink szerint összességében a helyzet jelenleg nyugodt ebben a térségben" - tette hozzá.
Az EBESZ-tisztségviselő közölte, hogy a szervezet nem nyitott külön irodát Ungváron, hanem több járőrt vezényelt Kárpátaljára (a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban állomásozó misszió kötelékéből). Megfigyeléseinek eredményeit az EBESZ-misszó február 28-i, március 1-jei, 5-i és 7-i jelentéseiben összegezte - mondta.
Ukrán illetékesek és médiumok a hétvégén sorozatban cáfolták Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt csütörtöki bejelentését, amely szerint fokozott az EBESZ megfigyelőinek jelenléte Kárpátalján.
A mukachevo.net munkácsi hírportál hétfőn azt írta, hogy az utóbbi napokban Ungváron és Beregszászon lehetett látni az EBESZ autóit. 

 

A közelmúltban történtek kifejezéssel a misszió közleménye nyilvánvalóan a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség székházát februárban ért két támadásra utalt.

A Golos Karpat című kárpátaljai hírportál vasárnap fényképes tudósításban számolt be arról, hogy az EBESZ munkatársai jelen vannak a régióban. Az oldalon közzétett fényképeken a szervezet fehér színű terepjárója látható, amint az ungvári Uzshorod szálloda előtt parkol.

Az Ukrajinszka Pravda (UP) ukrán híroldal hétfőn azt írta: nem igaz Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentése, amely szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői fokozottan lennének jelen Kárpátalján. Az UP cikke szerint a magyar miniszter bejelentése "szenzációs, de teljességgel hamis". Természetesen Kárpátalján nincs semmilyen EBESZ-misszió, és nem is lesz - olvasható az írásban. A cikk utal Jaroszlav Halasznak, a Kárpátalja megyei állami adminisztráció sajtószóvivőjének vasárnapi rádiós nyilatkozatára, miszerint a hivataltól nem kértek engedélyt állandó megfigyelő misszió megnyitására, a megye ilyenbe nem egyezett bele.

Az EBESZ 2016 decemberében kiadott ukrán nyelvű hivatalos tájékoztató közleménye szerint a szervezet állandó tanácsa a kijevi kormány kérésére 2014. március 21-én döntött speciális megfigyelő misszió Ukrajnába küldéséről, mert az országban veszélybe került a béke és a biztonság. A misszió mandátuma Ukrajna egész területére kiterjed, központi irodája Kijevben található, megfigyelői csoportjai az ország tíz nagyvárosában, közte Ivano-Frankivszkban működnek - olvasható a dokumentumban. A 2016. decemberi állapotoknak megfelelően a szervezet 40 országból érkezett 700 civil megfigyelővel volt jelen, s közülük 600 fő a kelet-ukrajnai konfliktusövezetben tevékenykedett.