Egyházi zene a templomon kívül

A máriaremetei bazilika gyermekkórusa üde színfoltja a hangversenynek

Petrovics Gabriella – 2018.03.12. 02:10 –

A XIX. Musica Sacra Civitatis hangversenyt rendezik meg március 23-án, péntek este a II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumban. Az egyházi hangverseny fellépőiről, részleteiről Raduj Klára szervező beszélt lapunknak.
A II. kerületben működő egyházi kórusok idei hangversenyét – a karnagy, zenepedagógus Lukin Lászlóra emlékezve – március 23-án, péntek este fél héttől rendezik meg a Móricz Zsigmond Gimnáziumban. A hangverseny házigazdája Láng Zsolt II. kerületi polgármester, a rendezvényen köszöntőt mond Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő.

A Musica Sacra Civitatis hangverseny sorozat 2000 óta minden évben összegyűjti a II. kerület templo­maiban működő kórusokat, lehetőséget adva arra, hogy megmutassák az egyházi zene szépségét a templom falain kívül, továbbá az énekesek így tudnak egymással találkozni – mondta a szervező.

Raduj Klára hangsúlyozta, a hangverseny értéke az élő hagyomány, amelyre a résztvevő kórusok mindig színvonalas műsorral készülnek, nem verseny ez, hanem kórusünnep. A különböző adottságú énekkarok egyforma elkötelezettséggel énekelnek, s érdeklődéssel figyelik egymás teljesítményét. Mindenki saját magához képest a legjobbat nyújtja – tette hozzá. A szervező szerint a Földreszállt Angyalok, a máriaremetei bazilika gyermekkórusa üde színfoltját jelentik az estnek megjelenésükkel és tisztán csengő énekükkel. A szervező elmondta, a hangversenyt minden évben az egyesített kórus éneke zárja, ennek vezénylésére vendégművészeket hívnak, olyan művészeket, akik hitükkel egyek a résztvevő kórusokkal. Az idén Hartyányi Judit karmester asszony lesz a vendégük, aki évek óta figyelemmel kíséri hangversenyüket. Pálúr János Liszt díjas orgonaművész, a Zeneművészeti Egyetem tanára, a Fasori Református Templom orgonistája pedig 2013 óta minden évben megajándékozza a hangversenyt improvizá­ciójával, az egyesített kórus énekének kíséretével.

A hangversenyre a belépés díjtalan, helyfoglalás érkezési sorrendben történik.