Tizenöt éves átkot tört meg a Szeged

Kézilabda. Elveszítette veretlenségét, sőt néhány hétre Nagy Lászlót is a listavezető Veszprém a legnagyobb hazai riválisa elleni, otthonában rendezett bajnoki rangadón

Salánki Miklós – 2018.03.12. 02:01 –

A vendég Szeged kiélezett, nagy küzdelemben 32–31-re nyert a Veszprém ellen a férfi kézilabda-bajnokság rangadóján. A szegediek legutóbb 15 éve, 2003 februárjában nyertek a rendes játékidőben riválisuk otthonában.

Bodó Richárd 20180312 A tíz gólt szerző, kék mezes Bodó Richárd volt a meccs egyik hőse (Fotó: MTI - Bodnár Boglárka)

Amire kevesen számítottak, az teljesült: a szezonban eddig hullámzó teljesítményt nyújtó Szeged visszavágott a Veszprémnek az őszi súlyos vereségért (21–30), s ha nem is kilenc, de egy góllal legyőzte legnagyobb hazai riválisát a bajnoki rangadón. A kérdés csak az, hogy a vendégcsapat teljesítménye javult-e október óta jelentősen, vagy a bajnokcsapat esett vissza?

„A mérkőzés egyes periódusaiban nagyon hektikus volt a játékunk, és sok volt a technikai hiba − ismerte el Ljubomir Vranjes, a Veszprém vezetőedzője. − Kipróbáltunk új dolgokat, amik hol működtek, hol nem, azonban szerintem ez a helyes út. Egy ilyen csapat ellen, mint a Szeged, nem szabad ennyit hibázni. Jól visszaküzdöttük magunkat, és jól dolgoztunk az első félidő végén. A második játékrészben bármelyik csapat a maga javára fordíthatta volna a mérkőzést. Sok tiszta ziccert hagytunk ki. Nem jó dolog veszíteni, de tudom az okait, és tudom, hogy min kell javítani, hogy jobbak legyünk.”

A bajnokságban eddig veretlen Veszprém vereségének egyik oka az volt, hogy Baloghék betartották az ígéretüket, s valóban nekiestek örök riválisuknak, három-négy góllal is vezettek, és Lékaiék csak a 24. percben tudták átvenni a vezetést.

Juan Carlos Pastor, a Szeged vezetőedzője szerint döntő volt, hogy csapata ezúttal nagyobb akarattal küzdött: „Jobban kellett nekünk ez a meccs, mint nekik. Ki tudtuk javítani a novemberi rossz játékunkat. Úgy gondolom, hogy csak rajtunk múlik a magyar bajnokság megint, így kell folytatnunk a játékot. A mérkőzés kulcsa az volt, hogy mindig vissza tudtunk jönni, a jó védelmünknek köszönhetően. A szurkolók nagyon jó mérkőzést láthattak.”

A mérkőzés legjobbja a sok külföldi között egy magyar játékos volt, Bodó Richárd tíz gólt dobott a Veszprémnek, amely így is megőrizte elsőségét a tabellán. A két hazai élcsapat egy hónap múlva ismét megmérkőzhet egymással a Magyar Kupa döntőjében Debrecenben. Az elődöntőkben a Veszprém a Balatonfüreddel, a Szeged pedig a Csurgó együttesével mérkőzik április 14-én, aligha kétséges, hogy mindkettő lép majd egyet előre.

Valószínűleg a Balatonfüred ellen már játszhat Nagy László, a Veszprém csapatkapitánya, akinek eltörött a kézközépcsontja a rangadón, de így is négy gólt dobott. A röntgenvizsgálat után az orvosok megállapították, hogy a sérülés nem igényel műtéti beavatkozást, a gyógyulási idő várhatóan négy hétig tart. Így a veterán játékos ismét ott lehet majd a csapatban az idény legfontosabb mérkőzésein.


A Podgorica ellen készülhet a Győr

Könnyedén hozta a kötelezőt a Győr a női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntőjének utolsó fordulójában, amelyben 34–25-re legyőzte a szlovén Krim Mercator Ljubljana csapatát, ezzel csoportja élén végzett. A győriek ellenfele a montenegrói Buducsnoszt Podgorica lesz a negyeddöntőben, a délszláv együttes a II. csoportban 4 győzelemmel és hat vereséggel a negyedik helyen végzett. Sokkal nehezebb mérkőzés vár az FTC-re, amelynek a Rosztov-Don lesz az ellenfele, miután az orosz csapat a középdöntő utolsó fordulójában 25–24-re legyőzte a román CSM Bucuresti-et, és ezzel megszerezte az I. csoport 2. helyét. A Ferencváros vasárnap a német Bietigheim vendégeként 27–23-as vereséget szenvedett, harmadikként zárt a csoportjában.