Együttműködés a civil szervezetekkel

Gyene Piroska: Végre meghallgatják a javaslatainkat, elfogadják a tanácsainkat, hasznosítják a tapasztalatainkat

Velkei Tamás – 2018.03.10. 00:27 –

Mindannyiunknak meg kell tanulni a döntéshozás folyamatát, a fogyatékossággal élőknek is – vallja Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke, aki korábban maga is tíz évig dolgozott halmozottan sérült embereket ellátó intézményben.

Gyene Piroska 20180310 „Fontos a megfelelő felkészítés” (Fotó: Hegedüs Róbert)

A civil szervezet ezért már 2000-ben, Harrach Péter minisztersége idején konferenciát szervezett az intézménytelenítéssel kapcsolatban, és már ott sok észrevételt tett, leszögezve, hogy az értelmi fogyatékossággal élőknek a közösségben élés az út. Azt kívánták, hogy egy ekkora volumenű projekt, mint a kiváltás, olyan legyen, amely minél jobban szolgálja az érintett emberek jobb életét, illetve legyenek felkészítve a szakemberek és a környezet, ahová a fogyatékossággal élők kikerülnek. Az ÉFOÉSZ azért küzdött, hogy legyen olyan együttműködés a szociális kormányzattal, amelyhez hozzáadhatják saját tapasztalataikat, a szervezet ugyanis hosszú ideje működtet lakóotthonokat, mondta lapunknak a civil szervezet elnöke.

Az ÉFOÉSZ soha nem azt akarta, hogy szűnjön meg a program, azt szerette volna, hogy legyen beleszólása, és a kormányzattal közösen tekintsék át a feladatokat. A következő szakaszban megvalósítandó, hétezer-ötszáz embert érintő programban már az ÉFOÉSZ is részt vesz. Havonta tekintik át a pályázatok és a különböző stratégiák állását.

Nagyon örülök annak, hogy több próbálkozás után Szekeres Pál hivatalba iktatásával megvalósulhatott az együttműködés a szervezetünk és a kormány között – mondta a Magyar Hírlapnak Gyene Piroska. Hozzátette, a szervezet által kifogásolt helyszínekkel vagy a szakmai munkával kapcsolatban végre meghallgatják javaslataikat, illetve az olyan kérdésekben, amelyekben eddig nem tudták érvényre juttatni tudásukat, tapasztalataikat, már együtt dolgoznak a jó cél érdekében.

A szervezet több helyszínt is kifogásolt, mert a kiváltó intézmények települések szélén, vagy nem megfelelő környezetben épültek volna. Az ÉFOÉSZ szerette volna elérni, hogy az intézmények olyan helyre kerüljenek, ami jól megközelíthető, ahol a közösségi életbe is be tudnak kapcsolódni a támogatott lakhatásba költözött lakók. A jövőben a civil szervezet azt is szeretné keresztülvinni, hogy az intézmények működését szervező alapszolgáltatási centrumok – ahol támogató szolgálat, étkezés, házi segítségnyújtás, nappali ellátás található – ne csak a megszűnő intézményekből kikerülteknek, de a településen családokban élő fogyatékos embereknek is segítsenek. Fontos, hogy ez az intézmény is központi helyen épüljön. Az ÉFOÉSZ eddig hiányosságot tapasztalt a szakemberek képzésében is, ám civil szervezetek e téren is segítséget nyújtanak már a kormánynak. Az ÉFOÉSZ uniós forrást nyert infokommunikációs feladatokra, e téren ugyancsak állnak az állam rendelkezésére.