A nemzetpolitikai államtitkárság támogatja a Székely Szabadság Napját

Kitiltották Romániából Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottját

MH/MTI – 2018.03.09. 13:22 –

 A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága támogatja a székely szabadság napi felvonulást - közölte Potápi Árpád János pénteken.

Közleményében kiemelte: a rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet Székelyföld autonómiájának fontosságára. 

Kitiltották Romániából Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottját
A román hatóságok pénteken nem engedték belépni Romániába Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottját.
A hírt Izsák Balázs, az SZNT elnöke tette közzé közösségi oldalán. Dabis Attila a székely szabadság napja alkalmából szombaton tartandó megemlékezésre és felvonulásra igyekezett Marosvásárhelyre, amikor a magyar-román határon a román határrendészek feltartóztatták. Kitiltásáról egy angol nyelvű végzést adtak át neki, mely indoklást nem tartalmaz.
Dabis Attila az MTI-nek megerősítette az információt. Hozzátette: pénteken a kora-délutáni órákban az Ártánd-Bors határátkelőhelyen próbált belépni Romániába.

 

Potápi Árpád János hangsúlyozta: a magyar kormány a leghatározottabban kiáll azon álláspontja mellett, hogy a székelyeknek - akárcsak más nemzeti kisebbségeknek - jár az autonómia. Meggyőződésünk, hogy a különböző autonómiaformák, amelyekre Európában számos példa van, a kisebbségben élő közösségek megmaradásának biztosítékai - írta.

Az államtitkár szerint üdvözlendő, hogy az autonómia ügye egységbe kovácsolta az erdélyi magyarságot: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) januárban közös állásfoglalást írt alá az autonómiaelképzelések összehangolásáról. 

Potápi Árpád János úgy fogalmazott: Székelyföld autonómiája minden magyar ember ügye. Fontos, hogy közösen hívják fel erre a figyelmet, emlékezzenek a székely vértanúk 1854. március 10-i marosvásárhelyi kivégzésére, és minél többen csatlakozzanak a székely szabadság napi felvonulásokhoz.